De Indonesische president zou zeer waarschijnlijk niet naar Nederland komen als de PVV in de regering zit. Nu de PVV zoals het er naar uitziet alleen gedoogsteun aan een VVD-CDA regering geeft, komt hij wel.

De Indonesische president Yudhoyono heeft problemen met Wilders, 
maar zegt er zijn staatsbezoek niet om af De Indonesische president Yudhoyono heeft problemen met Wilders, maar zegt er zijn staatsbezoek niet om af

Dat zegt de Indonesische ambassadeur in Nederland tegen het Financieele Dagblad.

‘De president komt natuurlijk niet als hier iemand in het kabinet zit die de islam achterlijk noemt,’ zegt ambassadeur Yunus Effendi Habibie. Maar de gedoogsteun die de PVV zal verlenen aan het kabinet in wording vormt geen obstakel. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono bezoekt Nederland van 6 tot 9 oktober.

Ontmoeting
'De omstandigheden zijn niet zo mooi,' voegt de ambassadeur wel toe. 'Als Wilders de regering dwingt zijn denkbeelden ten uitvoer te brengen, zullen de betrekkingen onder druk komen te staan. Als het regeringsbeleid leidt tot een belediging van de islam, hebben we een probleem,' zegt Habibie. Hij denkt niet dat Yudhoyono PVV-leider Geert Wilders zal willen ontmoeten.

'Misschien hebben Wildersstemmers last van een angstpsychose,' zei Habibie tegen het Financieele Dagblad. Hij wil niet dat de hele islam wordt aangekeken op het terrorisme van enkele groepen. De PVV is woedend en noemt de uitspraken 'schandelijk'. Wilders wil dat Maxime Verhagen de ambassadeur ontbiedt.

Na het uitkomen van Wilders' film Fitna braken in Indonesië rellen uit. Moslims belaagden het Nederlandse consulaat.

Schade
VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes heeft verschillende keren zijn zorgen geuit over dat een regering met Wilders de reputatie van Nederland in het buitenland zal schaden.

Uit onderzoek van Instituut Clingendael bleek echter dat Nederland nauwelijks internationale schade zal oplopen door een kabinet met gedoogsteun van de PVV.