De Indonesische ambassadeur Junus Effendi Habibie vindt achteraf dat hij beter niet had kunnen zeggen dat PVV-kiezers misschien wel een angststoornis hebben.

Habibie beledigde vandaag PVV-stemmers door te zeggen dat ze 
misschien wel een angstpsychose hebben Habibie beledigde vandaag PVV-stemmers door te zeggen dat ze misschien wel een angstpsychose hebben

blaffen
Habibie zei onder meer dat Wilders, zolang hij maar geen deelneemt aan de regering, mag 'schreeuwen en blaffen' wat hij wil. Maar de ambassadeur noemt de uitspraken van Wilders wel haatzaaierij, omdat hij de islam barbaars en achterlijk noemt. Indonesië is het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld.

De ambassadeur zei dat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono hoogstwaarschijnlijk niet naar Nederland zijn gekomen als de PVV deel had uitgemaakt van een nieuw kabinet.

Dat heeft hij gezegd tegen een topambtenaar van Buitenlandse Zaken.

Minister Maxime Verhagen (CDA) had vandaag al gezegd de ambassadeur aan te spreken op zijn beledigingen.

Interview
Habibie heeft vanochtend in een interview met het Financieel Dagblad gezegd dat 'Wildersstemmers misschien last hebben van een angstpsychose.' Nu realiseert hij zich 'beter niet in deze termen had kunnen spreken' over de PVV-stemmers, meldt Buitenlandse Zaken.

In plaats van Verhagen, die druk is met de formatie, sprak een topambtenaar Habibie aan. De minister had al laten weten dat hij het 'niet verstandig' vond dat de ambassadeur zich op deze manier had uitgelaten over de kiezers van de PVV.

Woedend
PVV-leider Geert Wilders is woedend om de woorden van de ambassadeur. Hij drong er bij Verhagen op aan hem te ontbieden. In het gesprek werd verder duidelijk dat Habibie en Verhagen het erover eens zijn dat het de ambassadeur 'volstrekt vrij staat de zorgen van Indonesië helder te maken over de beelden die de PVV schetst over de islam.'  Wilders noemt de uitspraken onjuist en ongepast.

Nederland en Indonesië zijn druk bezig met de voorbereiding van het staatsbezoek van de Indonesische president aan Nederland begin oktober.