De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) en zijn echtgenote Ani Bambang Yudhoyono arriveren woensdag in alle vroegte op de luchthaven Schiphol. Ze worden dan stilletjes naar paleis Noordeinde gereden, waar de officiële begroeting pas om elf uur 's morgens plaatsvindt.

Zoals gebruikelijk is de ceremonie, het spelen van de volksliederen en de inspectie van de erewacht aan de achterkant van het paleis. Het staatsbezoek van de Indonesische president duurt tot vrijdag 8 oktober. Op het programma staan uitstapjes in en naar Den Haag, Amsterdam, Cruquius, Leiden en Wageningen.

Na het welkom bij koningin Beatrix gaat de presidentsvrouw samen met prinses Máxima naar het Mauritshuis. SBY, zoals de naam van de president wordt afgekort, heeft een druk programma op en rond het Binnenhof. Hij heeft ontmoetingen met de voorzitters van Eerste- en Tweede Kamer en met uittredend premier Jan Peter Balkenende.

Balkenende en SBY ondertekenen een zogenaamde ‘Comprehensive Partnership’. Daarin zijn afspraken vastgelegd tot intensievere samenwerking op een groot aantal beleidsterreinen, zoals buitenlandse politiek, stabiliteit en veiligheid, mensenrechten, duurzame ontwikkeling, economische relaties, en sociale, culturele en onderwijsvraagstukken.

Donderdag 7 oktober leggen de Indonesische president en zijn echtgenote een krans bij het Nationaal Monument op de Dam te Amsterdam. In het stoomgemaal Cruquius wonen ze een bijeenkomst bij over de bescherming tegen hoog water en de nieuwe uitdagingen van de klimaatverandering voor het waterbeheer. Hier is ook prins Willem-Alexander bij aanwezig.

In Den Haag is vervolgens een ontmoeting met vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven. President Susilo Bambang Yudhoyono wordt daarbij vergezeld door Willem-Alexander en Máxima, en premier Balkenende. 

Aan het einde van de middag brengen de president en zijn vrouw een bezoek aan de Universiteit van Leiden. De president houdt daar een toespraak. ’s Avonds bieden de president en zijn vrouw de koningin als contraprestatie een diner aan omlijst door een cultureel programma.

Vrijdag 8 oktober brengen de president en zijn echtgenote, die dan al afscheid hebben genomen van koningin Beatrix, samen met prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven een bezoek aan Wageningen University & Research centre.

Wageningen UR en Indonesië werken samen op verschillende terreinen, waaronder gezondheid, voedselproductie, visserij en biomassa. Het gezelschap laat zich informeren over de laatste ontwikkelingen en maakt afspraken over verdere samenwerkingsmogelijkheden. Ook ontmoeten zij Indonesische studenten. © GPD; Bron: RVD