Door onze redacteur Frank Vermeulen

Rotterdam, 2 okt. Nederland moet president Yudhoyono van Indonesië bij zijn staatsbezoek volgende week arresteren wegens moord en zware mishandeling. Dit eist de regering-in-ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) in een kort geding tegen de Nederlandse Staat. President John Wattilete van de RMS eist ook antwoord op twee brieven, aan demissionair premier Balkenende en aan koningin Beatrix. Hij wil dat Balkenende de Indonesische president oproept het recht van politieke meningsuiting van RMS-aanhangers in zijn land te eerbiedigen.

Ook moet Indonesië volgens Wattilete ophouden met het arresteren en martelen van RMS-aanhangers. In Indonesië zijn 93 RMS-sympathisanten opgesloten. Vorige maand overleed een van hen, Jusuf Sapakoly, volgens mensenrechtenorganisaties aan de gevolgen van marteling en inadequate medische behandeling.

Dekolonisatieproces

Wattilete roept Nederland, als vroegere kolonisator, op het dekolonisatieproces af te ronden. De RMS-president wil dat Nederland moet er voor zorgt dat het Zuid-Molukse volk het recht op zelfbeschikking kan verwezenlijken zoals afgesproken in de zogeheten Ronde Tafel Akkoorden waarin Nederland en Indonesië in 1949 de soevereiniteitsoverdracht vastlegden.

In een tweede brief vraagt Wattilete Balkenende de Indonesische president ertoe te bewegen bekend te maken waar oud-RMS-president Chris Soumokil is begraven. Soumokil werd in 1966 door Indonesië geëxecuteerd.

Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zijn de brieven van de RMS-regering doorgestuurd naar Buitenlandse Zaken en VROM. De RMS-regering zet haar eisen volgende week donderdag kracht bij met een betoging op het Haagse Malieveld.

NRC