AMSTERDAM - Het staatsbezoek dat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en zijn echtgenote deze week aan Nederland zouden brengen, gaat niet door. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdagmidddag weten. ‬

Bekijk video

''De Nederlandse regering betreurt het dat de president van Indonesië zich door een aangespannen kort geding gedwongen voelde om het staatsbezoek aan Nederland uit te stellen.

De Nederlandse regering heeft de immuniteit van het staatshoofd voor strafvervolging bevestigd en toegelicht hoe gerechtelijke procedures in Nederland werken'', aldus de dienst.‬


 

Nieuwe datum

De Indonesische president heeft in de contacten met de Nederlandse regering laten weten graag een nieuwe datum voor het staatsbezoek te willen vaststellen, zegt de RVD.

''Daarover zal in overleg worden getreden.''

 

Kort geding

De rechtbank in Den Haag doet woensdagochtend om negen uur uitspraak in het kort geding dat was aangespannen tegen de Staat over de arrestatie van de Indonesische president. Dat zei de rechter dinsdag aan het slot van de zitting.

Advocate Wemmeke Wisman eiste namens de Staat op zeer korte termijn een uitspraak. Het staatsbezoek van president Susilo Bambang Yudhoyono zou het eerste sinds veertig jaar van een Indonesische president aan Nederland zijn.

 

Immuniteit

De Staat heeft de wens dat het bezoek er op zeer korte termijn alsnog komt. De advocate wees erop dat Yudhoyono als zittend president van de Republiek Indonesië absolute immuniteit van strafvervolging geniet.

Het geding was aangespannen door de president in ballingschap John Wattilete van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) wegens misdrijven tegen de mensheid onder verantwoordelijkheid van president Yudhoyono.

© ANP