DEN HAAG -  De SP betreurt dat president Susilo Bambang Yudhoyono van Indonesië het staatsbezoek aan Nederland heeft uitgesteld en mogelijk zal afzeggen. Zeker omdat er "heikele kwesties zijn" die besproken zouden moeten worden. Dat zei SP-Kamerlid Harry van Bommel dinsdag.

Als punten die ter tafel zouden moeten komen, noemde Van Bommel onder meer de situatie op de Molukken en op West-Papua. Ook noemde hij de weduwen, nabestaanden uit het dorpje Rawagede, waar Nederlandse militairen in 1947 een bloedbad hebben aangericht.

Yudhoyono heeft zijn vertrek naar Nederland uitgesteld wegens een kort geding dat in Nederland is aangespannen door de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). De RMS eist dat hij bij aankomst in Nederland wordt aangehouden. Het kort geding vindt dinsdag plaats. Van Bommel vindt niet dat Yudhoyono een staatsbezoek uit de weg gaat. „Nee, we kennen hem als een trotse man. Dat is voor hem veel belangrijker dan de reële kans om aangehouden te worden.”

Dat een staatsbezoek zo kort voor aanvang wordt uitgesteld en mogelijk wordt afgezegd, is volgens Van Bommel „absoluut bijzonder”. Het SP-Kamerlid noemde het ook „ongemakkelijk”. Hij hoopt wel dat sprake zal zijn van een „herkansing”.