SURVIVAL INTERNATIONAL PERSBERICHT

20 oktober 2010



Schokkende videobeelden marteling Papoea’s vragen om actie

martelingen van papua's
De videobeelden hebben wereldwijd tot woede en
verafschuwing geleid.

Verontrustende videobeelden hebben geleid tot een eis naar een onafhankelijk onderzoek van gruweldaden in West-Papoea. De beelden laten zien hoe twee Papoea’s worden gemarteld door vermoedelijk Indonesische soldaten. Eén van de slachtoffers is een bejaarde man.

Het incident is waarschijnlijk gefilmd met een mobiele telefoon van een van de soldaten. De videobeelden dienen als trofee voor de soldaten. Analyse van de beelden wijst uit dat het incident in mei dit jaar plaatsvond in de hooglanden van West-Papoea, waar een militaire operatie aan de gang is.

De schokkende beelden laten zien hoe een bejaarde man wordt uitgekleed, hoe hij een plastic zak over zijn hoofd gehesen krijgt en hoe hij het uitgilt van de pijn wanneer een brandende stok tegen zijn genitaliën wordt gedrukt. Exacte details van de slachtoffers zijn moeilijk te bevestigen door de strenge militaire controle die journalisten en hulporganisaties weghoudt uit het gebied. Toch wijzen berichten uit dat de bejaarde man nog steeds vermist is en hoogstwaarschijnlijk is overleden. De jongere man, die met een groot mes tegen zijn keel werd bedreigd, lijkt wel te zijn vrijgelaten.

Trofee' foto genomen door Indonesische soldaat
nadat hij en zijn kamaraden Ninuor Kwalik en zijn
12 jaar oude neefje Daugunme hadden vermoord
in 1998, West Papoea. © Survival
De rechten van de Papoea’s worden al sinds 1963 geschonden door het Indonesische leger. Soldaten martelen en vermoorden de Papoea’s. Vrouwen en zelfs jonge kinderen worden verkracht. Al jaren maken de Indonesische soldaten hiervan trofeefoto’s, en nu dus ook videobeelden om de Papoea’s te intimideren en te vernederen.

Directeur van Survival International, Stephen Corry, zegt hierover: “Deze beelden die de marteling laten zien van een bejaarde man, door vermoedelijk het Indonesische leger, zijn afschuwelijk. Er moet een compleet, onafhankelijk onderzoek worden gedaan naar deze gruweldaad. Soldaten komen al 50 jaar weg met het vermoorden, het martelen en het verkrachten van de Papoea’s. We kunnen als samenleving niet  achterover gaan zitten en dit nog langer toelaten.”




Om het bericht online te bekijken: http://www.survivalinternational.nl/nieuws/6603

Noot voor de redactie:
1. Sophie Grig, campagnevoerder van Survival International, is in West Papoea is geweest en is beschikbaar voor een interview.

2. Fragment van de videobeelden. Meer beelden (schokkend en niet geschikt voor algemene publicatie) zijn beschikbaar via Survival.
3. In Groot-Brittannie woonachtige Papoea vluchteling beschikbaar voor een interview. Neem contact op met Miriam Ross.
Voor meer informatie en indien u gebruik wilt maken van de bijgevoegde foto kunt u contact opnemen met onze persvoorlichter in Londen:
Miriam Ross    
T: (+44) (0)20 7687 8743
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W: www.survivalinternational.org

Voor informatie over de Nederlandse afdeling van Survival International:
Nellie Werner
T: (+31) (0)20 6860850
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
W: www.survivalinternational.nl