Interv.

De Indonesische autoriteiten in de provincie Papua zijn ernstig in verlegenheid gebracht door een gruwelijk videofilmpje. Daarop is te zien hoe een Papua wordt gemarteld door militairen of pollitiemannen. De video is naar buiten gebracht door een Aziatische mensenrechtenorganisatie.

En het is de tweede keer in korte tijd, dat een internetfilmpje over de wreedheden van politie en leger de buitenwereld bereikt.

We gaan er over praten met Koen de Jager, verbonden aan de Stichting Pro Papua

Papua, die aandacht vraagt voor de situatie in Papua, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea.

Meneer de Jager, goedemorgen.

 

J. Goedemorgen

Interv.

U komt vaak in Papua; is er iets te zeggen door u hoe het daar gesteld is met de mensenrechten.

 

J. Met de mensenrechten is het absoluut nog niet beter gesteld dan we ooit hebben gedacht. Het blijft gewoon doorgaan zoals deze videobanden wel uitwijzen en dat wordt bepaald niet minder. De behandeling van de Papua’s is altijd nog gebaseerd op discriminatie; hoe zwarter je bent, hoe meer je gediscrimineerd wordt en de influx  van Indonesiërs van buiten Papua naar Papua toe maakt het er ook niet beter op.

 

Interv.

Wij zien op dat filmpje, het is niet echt aan te raden er naar te kijken, het is niet prettig om te zien, dat 2 mannen echt gemarteld worden, ze worden in het kruis geslagen, er wordt een mes op de neu s…eh… u zegt, dit gebeurt vaker? Kunt u voorbeelden noemen van wat er zoal ondernomen wordt tegen de Papua’s?

 

J. Ja, in 2000 hebben in Wamena problemen gehad met de het hijsen van de vlag en in 2002 het geval in Wasior, waar de nodige Papua’s zijn vermoord. Dit is opgepakt door Komnas Ham, de mensenrechtenorganisatie in Indonesië. Dit is aangebracht bij het mensenrechtenhof in Makassar maar tot nu toe zijn deze zaken nog niet behandeld. Ook is in Juli een vermoorde journalist gevonden, die in de Marorivier  bij Merauke terecht kwam en ook dat is door de politie niet opgepakt. Sterker nog, ze weigerden te geloven, dat deze Papua vermoord was, ondanks de striemen die in zijn nek aanwezig waren. Ze beweerden simpelweg, dat hij door zelfmoord om het leven was gekomen.

 

Interv.

De Indonesische autoriteiten zeggen, dit is een video, een poging om het leger zwart te maken, maar u kunt wel  vertellen, dat dit echt zo is; dat dit echt gebeurt?

 

J. Nou, dat kan niet anders.  De ontkenning in Indonesië bij mensenrechtenschendingen is gewoon steevast aanwezig. Papua is een afgesloten gebied, Journalisten, die worden daar geweerd en als een journalist al eens een accreditatie krijgt voor Papua, dan kan hij ervan verzekerd zijn, dat hij altijd een vriendelijke Indonesiër meekrijgt om hem “te helpen”, maar je mag gevoeglijk aannemen, dat deze vriendelijke Indonesiër dan lid is van de Binnenlandse veiligheidsdienst.

 

Interv.

En dit heeft alles te maken met de wens van Papua om onafhankelijk te zijn?

 

J.  Het is inderdaad de wens van Papua, om onafhankelijk te zijn, ja.

 

Interv.

En daar verzetten de Indonesische autoriteiten zich tegen.

 

J.  Uiteraard, ja. Papua is één van de rijkste gebieden die Indonesië kent. Daar zit de Freeportmijn, de grootste belastingbetaler van Indonesië en het is logisch, dat in dit geval de “koopman” de grootste rol speelt en dat daardoor Papua minder kans op onafhankelijk zal krijgen als het aan Indonesië ligt.

 

Interv.

Maar meneer de Jager, is er de laatste 10, 12 jaar, zeg maar, sinds 1998, toen Soeharto werd afgezet, is er in die hele democratiseringsgolf, die er natuurlijk in Indonesië wel heeft plaatsgevonden, is daar niks veranderd?

 

J. Jazeker is er wel wat veranderd; dat is geen enkel probleem. In Indonesië gaat het absoluut op vele gebieden een stuk beter. Alleen in Papua ligt het in dit geval heel anders. Het is het enige gebied, wat echt nog bezig is met  separatisme althans, zoals Indonesië dat noemt, Papua wil vrij zijn en dat lijkt mij niet zo onlogisch, want als je door je moeder regelmatig gemept wordt, dan wil je als kind op een gegeven moment de deur wel eens uitstappen.

 

Interv.

Zijn de mensen in Papua zelf, in dat opzicht, gewelddadig in hun strijd voor onafhankelijkheid?

 

J. Tja, wat heet gewelddadig? Daar is niet zo verschrikkelijk veel kans dat…, ik bedoel wapens hebben de Papua’s niet. Ze vechten, als ze vechten, nog altijd met pijl en boog en mogelijk dat er nog wat wapens zijn die ooit geroofd zijn uit een militair depot of gekocht zijn van Indonesische militairen die het ook niet zo nauw nemen met dit soort zaken. Ja, en dan gebeurt er natuurlijk wel eens wat.

 

Interv.

Er is dus eigenlijk geen geweldadige strijd voor onafhankelijkheid vanuit Papua.

 

J. Nee, niet echt. Men zoekt ook al heel lang naar de dialoog. Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft ons ook een keer geschreven, dat was meen ik in 2008, dat het beleid van Indonesië met betrekking tot Papua  gebaseerd was op 3 elementen:

Een vreedzame politieke oplossing door dialoog; nou, die dialoog daar zijn we nog steeds niet mee bezig

Een verbetering van de rechtszekerheid en de mensenrechtensituatie; daar geven deze video’s een “aardig” voorbeeld van hoe ver we daarmee gevorderd zijn

En een verbetering van het welzijn van de bevolking; daarvoor hebben we in 2001 de Speciale Autonomiewet gekregen en die heeft het Papuavolk inmiddels al twee keer, symbolisch, teruggegeven, omdat de gelden uit deze Speciale Autonomiewet grotendeels opgegaan zijn aan

grotere gebouwen, grotere auto’s voor mensen die al een auto hadden en het geld komt uiteindelijk niet bij de basis terecht; de ontwikkeling van de Papua’s die het nodig hebben.

 

Interv.

Meneer de Jager, nog even naar Nederland. Het Nederlands beleid, doet Nederland nog iets, want je zou toch zeggen, dat we daar verantwoordelijkheid voor hebben, hè, het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea.

 

J. Ja we hebben daar wel een verantwoordelijkheid. Het is één van onze koloniën, die niet van ons af wilden, sterker, maar liever bij ons wilden blijven tot ze zelfstandig waren. Het ministerie doet inderdaad wel wat , maar in dit geval gaat de koopman toch altijd weer boven de dominee.

Er wordt door het Ministerie wel regelmatig…… de mensenrechten worden wel regelmatig zowel bi-lateraal als in EU-verband onder de aandacht van de Indonesische autoriteiten gebracht………..

 

Interv.

Maar veel effect heeft dat nog niet, meneer de Jager, als ik u zo hoor.

 

J. Nee

 

Interv.

Hartelijk dank meneer de Jager voor uw verhaal; Koen de Jager, van de Stichting Pro Papua.

 

Eind interview