De minister van Buitenlandse Zaken

Dr. U. Rosenthal

Postbus 20061

2500 EB DEN HAAG

 

21 oktober 2010

open brief inzake mensenrechtenschendingen

 

Geachte heer Rosenthal,

 

De wereld heeft onlangs kennis kunnen nemen van een verbijsterende opname* waarbij Papua’s worden gemarteld door, naar het zich laat aanzien, Indonesische veiligheidstroepen.

 

Deze video, die verscheen op YouTube is inmiddels verwijderd door de provider, volgens een bericht in de Jakarta Post “vanwege het schokkende en walgelijke materiaal”.

Wij verwijzen in dit verband tevens naar de opname van de marteling van Yawen Wayeni uit Yapen. Hierover berichtten op 4 augustus jl. o.a. het Nederlands Dagblad en NRC-Handelsblad.

 

Mensenrechten was tot nu toe een speerpunt van ons buitenlands beleid. Nu wij onlangs een nieuwe regering hebben geïnstalleerd, met U als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, mogen wij aannemen dat dit beleid gecontinueerd zal worden.

 

Uw ministerie heeft ons meermalen laten weten, dat wij “er van verzekerd kunnen zijn, dat Nederland de situatie in Papua nauwlettend zal blijven volgen en hierover met de Indonesische autoriteiten in dialoog zal blijven”.

 

Gezien de ernst van de, kennelijk structureel voorkomende, mensenrechtenschendingen lijkt ons het “nauwlettend volgen van de situatie” niet voldoende.

 

Gezien de flagrante mensenrechtenschendingen zoals getoond op de opnamen, vragen wij U bij de Indonesische autoriteiten aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen en de personen die verantwoordelijk zijn voor deze folteringen ter verantwoording te roepen en streng te straffen.

 

Wij zouden het op prijs stellen als u ons laat weten of, en op welke wijze u bereid bent deze affaire met de Indonesische autoriteiten op te nemen.

 

Met vriendelijke groet,

Stichting Pro Papua

 

 

 

* http://video.ahrchk.net/AHRC-VID-012-2010-Indonesia.html

c.c. diverse mensenrechtenorg. in o.a. Australië, Duitsland, Engeland, Nederland, Nieuw Zeeland en de U.S..