JAKARTA -  De Indonesische minister van Veiligheid heeft erkend dat militairen zich schuldig hebben gemaakt aan marteling van inwoners van een dorp in de oostelijke provincie Papua. Dat meldde de BBC vrijdag.

In een filmpje dat op YouTube verscheen, is te zien hoe twee mannen worden ondervraagd en gemarteld door geüniformeerde personen. Minister Djoko Suyanto bevestigde tijdens een persconferentie dat het gaat om militairen die zich schuldig hebben gemaakt aan excessief en onprofessioneel gedrag. De daders zijn gearresteerd. „Zij zullen zeker gestraft worden”, aldus Suyanto.

De tien minuten durende amateurvideo onder de titel Military Torture of Indigenous Papuans is inmiddels door diverse websites verspreid en bevat schokkende beelden. Zo is te zien hoe dorpelingen worden geschopt en geslagen. De daders martelen een man door diens genitaliën met een brandende stok te bewerken.

Een politiewoordvoerder suggereerde in eerste instantie dat het filmpje „mogelijk is bedoeld om de veiligheidsdiensten in diskrediet te brengen”. In de afgelopen dagen stak een storm van kritiek op. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International eisten een onderzoek. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft daartoe inmiddels besloten.

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Indonesische veiligheidstroepen al langer van ernstige misdrijven tegen Papoea's. In Papua is sinds de provincie in 1963 door de Verenigde Naties werd overgedragen aan Indonesië, een onafhankelijkheidsbeweging actief. Tot 1962 was de provincie een Nederlandse kolonie, onder de naam Nederlands Nieuw-Guinea.