De Indonesische regering heeft toegegeven dat de
martelaars soldaten zijn van het Indonesische leger.

In een brief vraagt mensenrechtenorganisatie Survival International president Obama, die volgende week een bezoek brengt aan Indonesië, om de Amerikaanse militaire steun aan Jakarta te beëindigen. Dit totdat het Indonesische leger stopt met het moorden en martelen van de bevolking van West Papoea.

Voor Obama, die zelf een gedeelte van zijn jeugd in Indonesië heeft gewoond, is dit zijn eerste officiële bezoek aan het land sinds hij president is. Het bezoek komt kort na de openbaarmaking van schokkende videobeelden waar te zien is hoe Indonesische soldaten twee inwoners van de hooglanden van West Papoea martelen. De Indonesische overheid geeft toe dat de martelaars van het Indonesische leger zijn.

In juli dit jaar heeft de regering van Obama het verbod ingetrokken op het verlenen van steun aan het beruchte Indonesische elitekorps Kopassus. Kopassus kreeg al meer dan een decennium lang geen militaire steun van de VS wegens mensenrechtenschendingen, waaronder moord, marteling en verdwijningen.

Survival International stuurde een kopie van de recente videobeelden naar Obama. Het filmpje was één van de vele filmpjes en foto’s die door Indonesische soldaten gemaakt worden om ‘op te scheppen’ over hun misdaden. Het Indonesische leger kent een lange geschiedenis van schendingen van de mensenrechten van de Papoea’s.

De directeur van de VS-afdeling van Survival International, Tess Thackara, heeft in een brief president Obama verzocht om te staken met de militaire samenwerking zolang het ongestraft moorden en martelen van Papoea’s aanhoudt. Survival doet een beroep op Obama om Jakarta aan te sporen de zeer ernstige mensenrechtenschendingen in de regio te beëindigen en de verantwoordelijken te straffen.

Tess Thackara zei vandaag: ‘Decennialang lijdt de inheemse bevolking van West Papoea onder het verschrikkelijke geweld van het Indonesische leger. In plaats van meer Amerikaanse steun te geven, zou president Obama zijn invloed moeten gebruiken om de misdaden te stoppen.’




Om het bericht online te bekijken: http://www.survivalinternational.nl/nieuws/6660

Noot voor de redactie:
Een week nadat Survival International de beelden van de marteling op haar website publiceerde, werd de website het doel van een geavanceerde cyberaanval. Hierdoor was de internationale site van Survival enige tijd offline. Andere organisaties die de videobeelden op hun site hadden staan werden ook getroffen door deze aanval.

Videobeelden van Indonesische soldaten die twee Papoea's martelen (Waarschuwing: kan als schokkend worden ervaren)


Download Survivals brief aan Obama