Faith Based Network on West Papua

 

18 november 2010

 

Geachte heren Van der Staaij en Voordewind,

 

Recentelijk stelde u kamervragen over marteling van Papoea’s door Indonesische militairen. In het antwoord (dd. 15-11-2010) op deze vragen stelt het ministerie dat moeilijk te verifiëren is of het om een losstaand incident gaat: “Ik beschik niet over aanwijzingen dat er sprake is van een toename van agressie jegens Papoea’s”, aldus Dr. U. Rosenthal.

Mede naar aanleiding hiervan vraag ik uw aandacht voor het rapport Human Rights in Papua 2009, gepubliceerd door het Faith-based Network on West Papua. Hierin worden verschillende gevallen van marteling en andere mensenrechtenschendingen tegen Papoea’s gedocumenteerd, waaronder:
-  12 incidenten (meer dan 500 slachtoffers) rondom de vrijheid van meningsuiting (o.a. het tonen van de Morgenstervlag);
-  6 gevallen van intimidatie en geweld tegen studenten;
-  30 gevallen van militaire betrokkenheid bij seksueel geweld;
-  Bedreiging van journalisten, mensenrechtenverdedigers en kerkelijk personeel.
Zoals Dr. Rosenthal al aangeeft treedt de Indonesische regering hard op tegen personen die een onafhankelijk Papoea nastreven. Papoea’s die de Morgenstervlag hijsen geven op die manier uiting aan hun politieke aspiraties. Hier wordt hard tegen op getreden in de vorm van lange gevangenisstraffen.

 

Met betrekking tot de recente martelincidenten heeft de Indonesische regering inderdaad proactief gereageerd door verdachten van een op video vastgelegd martelincident voor de rechter te brengen. Het bleek echter te gaan om verdachten van een incident in maart, en niet van het incident dat een wereldwijde schokgolf teweegbracht. Zie hierover ook de nieuwsberichten op onze website:
Jakarta Post - Travesty of justice in Papua, 15 november 2010
Jakarta Post - Soldiers punished in ‘red herring’ case, 12 november 2010
Jakarta Globe – Papua abuse trial a military ‘showcase’, 11 november 2010

 

Met vriendelijke groet,

 

Secretariaat Faith Based Network on West Papua
Justitia et Pax
Postbus 16334
2500 BH  Den Haag
T +31 (0)70 3136808
F +31 (0)70 3136801
Website www.justitiaetpax.nl
www.faithbasednetworkonwestpapua.org