5TH MELANESIAN CULTURE DAY - 7 MEI 2011 - DE MELKWEG AMSTERDAM

4 JAAR MELANESIAN CULTURE DAY
Na het succesvolle 1st Melanesian Culture Day (MCD) in 2007 waarbij een maximaal aantal bezoekers het evenement in de Rode Hoed te Amsterdam bezochten en tegen alle verwachtingen in, het evenement binnen 2 weken was uitverkocht hebben Fijianen, Papua's, Molukkers en Ni-Vanuatu de eerste stap gezet om Melanesië in Europa op de kaart te zetten. Het evenement was in alle opzichten een succes en nog maandenlang werd hier over gesproken. Na een uitverkochte 2e MCD in 2008 werd de 3e en 4e MCD jaarlijks wederom zeer goed bezocht.

MELANESIË
Eilandgroepen die traditioneel gezien, geografisch, etnisch en cultureel tot West-Melanesië behoren zijn: Flobamora-eilanden ( = Flores, Sumba, West-Timor, Alor en omliggende eilandjes), Oost-Timor, Noord-Molukken, Zuid-Molukken en West-Papua. De Oost-Melanesische eilanden bestaan uit: Vanuatu, Kanaky, Solomon-eilanden, Papua Niugini, Torres Strait-eilanden, Bougainville, en Fiji. Last but not least, Australië en haar oorspronkelijke bewoners: Blackfella's/Aboriginals.


5TH MELANESIAN CULTURE DAY 2011
Op zaterdag 7 mei aanstaande, in de week dat Nederland haar verzetsstrijders en slachtoffers herdenkt en de dag erna haar bevrijding van Duitse bezetting en onderdrukking viert, zal MCD voor de 5e keer georganiseerd worden en net zoals de twee voorgaande jaren, zal ook dit jaar Melanesian Culture Day plaatsvinden in het welbekende Melkweg te Amsterdam.

KENMERKEN MCD
Kenmerkend voor Melanesian Culture Day is haar relaxe sfeer, waarbij familiebanden en vriendschap centraal staan en erg herkenbaar is voor het gemoedelijke eilandleven in Melanesië/Oceanie.
Het is een evenement voor jong en oud. Een familiegebeuren, waarbij het delen en respecteren van elkaars cultuur voorop staat.
Ook draagt MY met het organiseren van MCD een steentje bij aan de diversiteit van culturele activiteiten binnen het kader van de multiculturele samenleving die Nederland rijk is.

THE MAX (grote zaal)
Deze lustrumviering zal geopend worden met de inmiddels tradioneel geworden Melanesische vlaggenceremonie. Er zullen verschillende culturele Melanesische dansen plaatsvinden uit Kanaky, Solomon-eilanden, de Molukken, Vanuatu, West-Papua en Fiji. Er zal onder andere een optreden plaatsvinden van Anggrek Papua (= Orchideeën van West-Papua) bestaande uit West-Papua jongeren, die onder begeleiding van live-muziek in combinatie met traditionele-, moderne dans en theater hun creativiteit zullen laten zien. Front Alifuru Anai (Front van Alfoerse Jongeren) zal haar culturele schatten in de vorm van een cirkeldans begeleid door Molukse drums en oude gezangen over een ver en mystiek verleden, op deze speciale dag met de bezoekers delen. Solomon-eilander Matt Gale; werkzaam als docent in de Tiwi-eilanden, tevens kunstenaar en activist zal met zijn drie optredens, een deel van de wijsheden van de Solomon-eilanders in dansvorm tot uitdrukking brengen. Uit Frankrijk zullen de Kanaken doormiddel van culturele dans en gezang de Kanaakse boodschap van vrijheid en onafhankelijkheid overbrengen, want in 2014 zal er in Kanaky een referendum plaatsvinden over de toekomst van dit Oost-Melanesische volk. Dit en meer, zal menig MCD-bezoeker de culturele middag laten doen ervaren als een middag waar cultuur en het behoud ervan centraal staat, maar waar ook ruimte is voor mensenrechten en een vleugje politiek de nodige meerwaarde verzekert.

In de avond zullen er verschillende bandjes en artiesten optreden. Rechtstreeks vanuit het vaderland Kanaky zal de band Toka Era acte de présence geven. Een 7-mans formatie van Kanaakse rasmuzikanten. Ook dit jaar zal DJ Teddy Talapessy weer voor de nodige dansbare Pacific-muziek zorgen. De negenkoppige band Tabea, bestaande uit, in Nederland woonachtige, Papua's, zal bekende Papua traditionals ten gehoor brengen, maar ook zelfgeschreven nummers behoren tot haar repertoire. De band Indigenous, brengers van fusion en Molukse traditionals in een modern lendendoekje, zijn ook dit jaar weer van de partij. De artiest die het zal afsluiten behoeft geen introductie. De bezoekers die de afgelopen 4 jaar MCD hebben bezocht weten waartoe hij in staat is. LeJay staat voor funk. Muziek der revolutionairen. Het dak moet eraf. Dit jaar heeft hij speciaal vanwege het MCD-lustrum een band van hoog aangeschreven rasmuzikanten samengesteld.

OUDE ZAAL (kleine zaal)
In de Oude Zaal staan de gehele dag verschillende standjes, waaronder: Manis-e Import; verkoper van traditionele Molukse kunstnijverheid en culturele gebruiksvoorwerpen, Esther Flora Jewelry, Kauri New Guinea Art, PAK-FKMCPR & WestMelanesia.com. Onder leiding van een fotograaf is er een fotohoek ingericht waar bezoekers met artiesten, dansgroepen of gewoon met familie en vrienden op de foto kunnen. Verder zal er een West-Melanesische keuken aanwezig zijn waar men de 'innerlijke mens' met traditionele gerechten kan voeden.

MEDIA
De Franse overzeese televisie, Radio Sagu Manta, Radio Oras Amsterdam en Culture Bridge Media zullen op de dag zelf een eigen verslag/reportage/documentaire maken over de 5e Melanesian Culture Day.

INTERNATIONAAL KARAKTER
Met de komst van buitenlandse performers bevestigt en behoudt Melanesian Youth (MY); voor de vijfde keer het internationaal karakter van haar jaarlijks terugkerende Melanesische evenement.

TOEGANGSKAARTEN
Wees er op tijd bij met het kopen van uw toegangskaarten, want de ervaring leert dat het snel kan gaan.

Pre-sale Volwassenen: 17,50 euro (incl. lidmaatschap). Aan de deur: 20,- euro (excl. lidmaatschap). Kinderen (5-12jr): 7,50 euro. Kinderen t/m 4 jaar gratis.

Tickets zijn online verkrijgbaar via www.ticketservice.nl en bij de bekende voorverkoopadressen zoals: postkantoor, VVV, GWK, Free Record Shop, etc.

LET OP! Op internet zijn illegale kaartverkopers actief. Deze bieden de tickets aan voor 39,- euro of meer. MY en de Melkweg attenderen bezoekers hier GEEN gebruik van te maken. Melanesian Youth en de Melkweg kunnen hier NIET aansprakelijk voor worden gesteld.