In Papua, een provincie in het oosten van Indonesië, zijn gisteren en vandaag 21 mensen om het leven gekomen bij geweld tussen aanhangers van rivaliserende politici. Dat meldt de politie. Een eerdere balans sprak van 17 doden.

Geweld tussen honderden sympathisanten van rivaliserende kandidaten kostte gisteren het leven aan 17 mensen. Tientallen mensen raakten gewond. Het geweld vond plaats in de regio Puncak, in het centrum van de provincie. Gewapend met onder andere stenen en machetes werden auto's en huizen aangevallen.

"We hebben tientallen agenten en soldaten ingezet om de veiligheid in de omgeving te verzekeren. De situatie is gespannen maar onder controle", aldus politiechef Alex Korwa. In Abepura, in het noorden van de provincie, openden gewapende mannen vandaag het vuur op een minibus. Daarbij vielen 4 doden en 7 gewonden. In Puncak, dat enkel per vliegtuig te bereiken is, worden op 9 november lokale verkiezingen georganiseerd.

Behalve menselijke werd ook grote materiële schade aangericht: verscheidene woningen werden door heethoofden vernield of in brand gestoken. Politieversterkingen moeten verder geweld verhinderen.

Papua, een van de armste provincies van Indonesië, kent een - tot dusver - weinig gewelddadige separatistische opstand. Het gebied werd in 1969 deel van Indonesië na een door de VN gesponsord referendum dat vermoedelijk door de overheid in Jakarta werd gemanipuleerd.