Een uniek project !


Door Henk Bartels

De harten van 39 MBO-studenten van het da Vinci College in Sorong, West Papua, gaan steeds sneller kloppen. Met hoog gespannen verwachtingen kijken zij uit naar 3 september 2011, de dag waarop zij de grote oversteek naar Nederland zullen maken. Daar zullen ze gedurende drie weken kunnen kennismaken met Nederland. Het is een uniek project, want het is voor het eerst dat hun school op

die manier haar studenten de gelegenheid biedt om hun kennis te verrijken. De bedoeling van het bezoek aan Nederland is dat ze gaan ervaren hoe in het Westen wordt geleefd, gewerkt en gestudeerd. En daarbij zullen zij ook de gelegenheid aangrijpen om de Nederlanders iets te laten zien en horen in de vorm van kunstuitingen van de Papua-cultuur.
Studenten uit West Papua bezoeken Nederland

Maar het naar Nederland laten komen van zo’n grote groep mensen, 39 studenten en 11 begeleiders, dus in totaal 50 personen, is geen kleinigheid. Papua-sympatisant Guus Lapré is er in Nederland lang en intensief mee bezig geweest. Hij regelde niet alleen de huisvesting van de studenten en begeleiders, maar stelde in overleg met de directeur van de school, Danny Parengkuan, ook een  bezoekprogramma op. En dat ziet er heel interessant uit.
Studenten uit West Papua bezoeken Nederland

Er zijn onder andere bezoeken gepland aan de Rotterdamse haven, Shell Pernis, een afvalverwerkings-bedrijf, een bejaardentehuis, een ziekenhuis, Universum in den Haag, Madurodam, Diergaarde Blijdorp en het Moluks museum in Utrecht. Bovendien zal Nieuw-Guinea veteraan Gerard Thijssen een lezing met dia-beelden verzorgen.
Studenten uit West Papua op studiereis naar Nederland

Na hun verblijf in Nederland rekent de leiding van da Vinci in Sorong er op dat zij de opgedane kennis zoveel mogelijk zullen gaan uitdragen. Zij zullen de ‘ambassadeurs’ moeten worden die hun opgedane kennis gaan delen met andere leeftijdsgenoten. En de animator en directeur van da Vinci Sorong, Danny Parengkuan, koestert de hoop dat er uit hun groep mensen zullen opstaan voor een nieuwe generatie van docenten in West Papua.
Studenten uit West Papua op studiereis naar NederlandEn die hoop is Danny Parengkuan van harte gegund. Hij zet zich al jaren lang in voor beter onderwijs in Indonesië, in het bijzonder in West Papua. Tezamen met zijn studenten Internationale Handel van het ROC da Vinco College te Dordrecht heeft hij in 2004 de stichting ‘Grenzenloos samenwerken’ opgezet. En in 2007 lukte het hem om in Sorong een opleidingsinstituut op te richten met de naam ‘da Vinci Polytechnic Papua International’. Vanaf dat moment is hij intensief bezig geweest met het verder opzetten en verbeteren van het onderwijsinstituut in Sorong. En in het algemeen loopt het allemaal voorspoedig. Van de overheid is inmiddels 50 hectare grond verkregen om alles verder uit te bouwen. En er zijn plannen in de maak voor kostscholen en een polikliniek op het nieuwe kampus-terrein.
Maar op korte termijn is alle hoop gevestigd op de studenten die binnenkort naar Nederland komen. Zij vormen de hoop op een betere toekomst voor West Papua !