Zoals je hieronder kunt lezen zouden begin september 50 studenten uit Sorong een studiereis naar Nederland maken. Gisteren (25 augustus) ontving ik bericht van de organisatoren dat de ambassade, notabene door een tijdelijke medewerkster, voorlopig op onbekende gronden, de visa voor de studenten en hun begeleiders geweigerd heeft: Inmiddels zijn beslissingen genomen op de ingediende visumaanvragen. Aangezien u aangeeft dat u een bericht van ons nodig heeft in verband met de vliegtickets, deel ik u mee dat de visa zijn geweigerd. De paspoorten zijn gisteren verstuurd naar de consulair contactpersoon in Manado. Bij de paspoorten is een weigeringsbeschikking gevoegd, waarin de redenen voor de weigering zijn opgenoemd. Ook staat hierin vermeld waar u desgewenst een bezwaarschrift kunt indienen tegen de weigering.
Een volgende visum-aanvraag zal in Jakarta gedaan moeten worden. Vingerafdrukken en een persoonlijke komst bij de ambassade(kun je je voorstellen 50 man 2775 km op en neer!!) is verplicht !!
Waar zijn wij als Nederland mee bezig????
Afgezien van de financiële schade voor de school (de tickets waren al gekocht), is hier natuurlijk sprake van een ongelooflijke imagoschade voor Nederland.

Hieronder de brief van Guus Lapré aan de (tijdelijke) visa-medewerkster van de nederlandse ambassade:

Geachte Mw de Bruin,

 

Mag ik me even voorstellen.

Ik ben Guus Lapre, woon in Ridderkerk ben de contactpersoon voor het werkbezoek van het Da Vinchi college uit Sorong.

Wij hebben heel veel werk, tijd en effort gestoken in het werkbezoek van het Da Vinci college uit Sorong.

 

Samenvattend,

 

Samenwerking met de Farel college uit Ridderkerk ( contact persoon adjunct-directeur D,Izelaar) het Da Vinchi College uit Dordrecht (contact persoon Coordinator Internationale BPV A.Schoonhoven) vwb gebruik van infra, uitwisseling van studeerervaring, meedraaien van lessen etc).

Samenwerking met Ds G.Olde van de Christus Koning Kerk die ons steunt met waardevolle adviezen en met gast gezinnen vanuit zijn geloofs gemeenschap.

Er zijn inmiddels weer 5 gastgezinnen bij gekomen en wij verwachten dat er nog meer zullen komen.

Daarnaast willen de studenten de Papua cultuur uitdragen dmv  traditionele Papua dansen met live muziek en zang.

Een optreden is al ingepland op zaterdag 10 sept op de jaarlijkse Braderie te Ridderkerk (Slikkerveer)

 

Geplande lezingen door schrijver Henk Bartels, de vereniging Nederlands Nieuw Guinea  Militairen 1945-1962, functionarissen van de Hogeschool van Amsterdam, studenten van de UvA, de vereniging Kobe Oser, de Stichting Duurzame Samenwerking Papua, Politiek en recht systeem Nederland, Vrouwen voor vrede op de Molukken.

 

Werkbezoeken aan bedrijven zoals Overslag bedrijf Waterland,  fa. Odfjell voorheen Pakhoed, zwembad de Fakkel te Ridderkerk(wat is het beleid achter een recreatie zwembad), bejaarden huis, zorginstellingen, ziekenhuis, poli. 

Het werkbezoek aan de NHTV en waarschijnlijk de UvA zijn afgeketst daar we geen exacte data konden overleggen gezien we nog moesten wachten op de visa,

Door  hun overvol programma was er geen ruimte meer voor een beetje speling. Dat is jammer.

 

Contacten met jeugdherbergen, fiets verhuur, bus vervoer, en catering bedrijven. (ook hier kunnen wij niet precies een juiste data aangeven wat misschien problemen ka opleveren want het wachten is alleen nog op de visa)

De 1e week verblijven de studenten bij gastgezinnen en krijgen een fiets mee waarmee ze elke ochtend naar het Farel college moeten komen. Vandaar uit wordt het dag programma gestart. 

Gezien het weer in Nederland zal de maand oktober te koud voor de studenten zijn om gaan fietsen daar we ook per fiets naar de te bezoeken instanties willen gaan.

 

Contacten met vrijwilligers die als liaison willen optreden voor de studenten. Ook zij moeten rekening houden met hun werk school, studie vwb hun vrije dagen en uren.

Contacten met gast gezinnen die willen weten waar ze aan toe zijn vwb de data.

 

Daarnaast heeft de gemeente Ridderkerk  kennis genomen van het werkbezoek en heeft dit gehonoreerd met een eenmalige waarderingssubsidie van €500,-

waarvan hier als bijlage toegevoegd.

 

Zoals U ziet heb ik beknopt willen weergeven dat er veel werk verzet door veel mensen om het werkbezoek te doen slagen.Daarnaast ziet U ook dat alles geregeld is maar dat het wachten op de visa problemen geeft vwb het maken van afspraken.

 

Ikzelf ben in mei 2 weken op bezoek geweest bij het Da Vinci College en ben onder de indruk van de motivatie, de inzet en de geschapen mogelijkheden

die de studenten en de staf olv Danny Perengkuan zelf gecreëerd hebben. Dat in tegenstelling tot het huidige onderwijs in Indonesië wat U waarschijnlijk wel bekend is.

Ik vind en met mij anderen dat ze deze kans om op werkbezoek te gaan in Nederland hebben verdiend. 

Dat ze kennis nemen van de Nederlandse cultuur hierdoor gemotiveerd raken, hun horizon verbreden en dit meenemen naar huis.

Ze moeten de opgedane ervaringen thuis uitdragen

 

De studenten willen geen geld alleen medewerking.

Zoals U ziet hebben we bijna iedereen de volle medewerking zowel van de overheid in Sorong als de instanties in Nederland met al de vrijwilligers en de functionarissen.

Zal een beetje gek staan als al dat werk voor niets is geweest doordat een visa is vertraagd of niet kan worden afgegeven.

Hopend dat u middels deze mail een beetje begrip gaat krijgen voor onze situatie.

 

Met vr gr,

 

Guus lapre


Lees ook het artikel van Henk Bartels over de komst van de studenten