PAPUA - Een helikopter van het Indonesische leger die een lichaam van een eerder om het leven gekomen soldaar overbracht is woensdag aangevallen. De Super Puma van het 753e Nabire Infanterie Bataljon werd beschoten op weg van Mulia naar Wamena toen het incident zich voordeed, aldus Wachyono, een woordvoerder van de politie.

De helikopter vloog laag vanwege slecht weer in de buurt van Tingginambut toen deze geraakt werd in de buurt van het landingsgestel en de motor. Er werd geen grote schade aangebracht en kon zijn weg naar Wamena vervolgen. "De helikopter had het lichaam van Fana Suhandi aan boord, lid van het 753e bataljon," aldus Wachyono.

Suhandi stond wacht op een militair checkpunt in Tingginambut dinsdag doen hij daar met een schot in de borst om het leven werd gebracht. Wachyono zei dat separatisten van de Vrij Papua Beweging OPM achter de schietpartij en de beschieting van de helikopter zaten. De incidenten kwamen een dag na een demonstratie elders in Papua waar duizenden een referendum voor onafhankelijkheid eisten.

Lambert Pekikir, een leider van de OPM, heeft echter laten weten dat zijn organisatie niet verantwoordelijk is voor de reeks aanvallen. "De OPM heeft de wapens neergelegt om zo steun te geven aan een vreedzame demonstratie voor de eis van een referendum. De instructie van een staakt-het-vuren kwam van de leider van de OPM in ballingschap in Zweden, Yacob Pray," aldus Pekikir vanaf een anonieme locatie.