JAKARTA, VR 16 SEP 11 De voormalige chef-staf van het Indonesische leger, Kivlan Zen, heeft in een interview toegegeven dat het leger gewelddadige fundamentalistische moslimgroepen in het leven heeft geroepen. Zij werden ingezet om het land de destabiliseren.

Uit het interview met de Amerikaanse internetkrant Global Post wordt duidelijk dat de politieke elite van Indonesië, met steun van het leger, de politie- en inlichtingendiensten, duizenden fundamentalistische moslims ronselde voor deze terreurnetwerken.

Van 1999 tot 2003 vonden tal van onlusten plaats in de Molukken die als 'religieus conflict' werden afgedaan. Volgens Kivlan Zen zat in werkelijkheid de politieke elite en het leger achter deze jaren durende geweldsuitbarstingen. De islamitische terreurgroepen werden volgens de oud-legerleider ingezet om opstandige provincies zoals de Molukken en West-Papua zowel politiek als economisch te destabiliseren.

Afgelopen zondag braken er rellen in Ambon stad (Molukken) uit tussen groepen jonge moslims en christenen. Ook nu weer meldden lokale overheden en instanties dat provocaties van buitenaf voor de ongeregeldheden zorgden. Het geweld was van korte duur door inspanningen van de lokale bevolking. Verschillende moslim- en christelijke gemeenschappen zijn na het geweld bij elkaar gekomen en riepen vervolgens op de situatie niet te laten escaleren.

Voordat de rellen uitbraken waren zogenaamde jihadstrijders per boot onderweg naar Ambon. De politie heeft afgelopen woensdag een boot weten tegen te houden en gedwongen naar Surabaya uit te wijken. Het Front ter verdediging van de Islam (FPI) riep deze week op voor de jihad, heilige oorlog, op Ambon.

Naar aanleiding van de uitspraken van Kivlan Zen roept de mensenrechtenorganisatie PAK-FKMCPR de Nederlandse regering op om alle samenwerking met Indonesië tijdelijk op te schorten. Net zolang totdat Indonesië met een verklaring komt over de gang van zaken met betrekking tot het leger, de terreurgroepen en de ware toedracht van de onlusten van 1999-2003.

Van 1999 tot aan de dag van vandaag is er vanuit Nederland voor miljoenen aan wapenexport richting Indonesië gegaan en wordt op verschillende gebieden samengewerkt. Dit terwijl de Nederlandse wapenexport aan strenge wettelijke bepalingen gebonden is en een nieuwe samenwerkingsovereenkomst op de planning staat. PAK-FKMCPR heeft de Tweede Kamer geïnformeerd en opgeroepen de minister van Economische Zaken onder druk te zetten.