De voormalige chef-staf van het Indonesisch leger, Kivlan Zen, heeft in een interview met de Global Post toegegeven dat het leger gewelddadige fundamentalistische moslimgroepen in het leven heeft geroepen. Zij werden gebruikt uit politiek of economisch belang. Zo werden deze terreurgroepen ingezet om opstandige provincies zoals de Molukken (1999-2003) en West-Papua te destabiliseren.

In het interview wordt duidelijk dat de politieke elite met steun van het leger, de politie en inlichtingendiensten duizenden fundamentalistische moslims ronselde voor deze terreurnetwerken.

Van 1999 tot 2003 waren er onlusten in de Molukken die de stempel ‘religieus conflict’ kregen. Nu is er bewijs bij monde van Kivlan Zen, dat in werkelijkheid de politieke elite en het leger achter deze jaren durende onlusten zaten.

Afgelopen zondag braken er rellen in Ambon-stad (Molukken) uit tussen groepen jongeren moslims en christenen.Ook hier zeiden lokale overheden en instanties dat provocaties van buiten voor de ongeregeldheden zorgden. Dit was gelukkig van korte duur door inspanningen van de lokale bevolking. Zo waren verschillende Moslim en Christendorpen bij elkaar gekomen en hebben oproepen gedaan om de situatie niet te laten escaleren.

Ondertussen waren voordat de rellen uitbraken en daags erna zogenaamde jihadstrijders per boot onderweg naar Ambon. De politie heeft afgelopen woensdag een boot weten tegen te houden en gedwongen naar Surabaya uit te wijken. Het Front ter verdediging van de Islam (FPI) had deze week een oproep gedaan voor een jihad, heilige oorlog, op Ambon.

Het samenwerkingsverband van twee mensenrechtenorganisaties ‘PAK-FKMCPR’ roept de Nederlandse regering op, om alle samenwerking met Indonesië tijdelijk op te schorten totdat Indonesië met een verklaring komt over de gang van zaken.