Visa door Nederlandse ambassade geweigerd! 

Da Vinci International SchoolDe MBO-studenten van het da Vinci College in Sorong, West Papua,  hadden er maandenlang met gespannen verwachtingen naar uitgekeken. Ze zouden de grote oversteek naar Nederland gaan wagen. Daar zouden ze gedurende drie weken kunnen gaan kennismaken met Nederland. Daarbij zouden ze dan kunnen gaan zien hoe in het Westen wordt geleefd, gewerkt en gestudeerd. En ze hadden zich er ook op voorbereid om de Nederlanders iets te laten zien en horen van de Papua-cultuur. Maar het ging allemaal niet door. Hun visa-aanvragen werden geweigerd door de Nederlandse ambassade in Jakarta!  

De in Ridderkerk opgegroeide Danny Parengkuan was jarenlang verbonden aan het da Vinci College in Dordrecht. Tezamen met zijn studenten Internationale Handel creëerde hij in 2004 de stichting ‘Grenzenloos samenwerken’. Jaren lang zette hij zich in voor beter onderwijs in Indonesië, in het bijzonder in West Papua. En in 2007 lukte het hem om in Sorong, West Papua, een opleidingsinstituut op te richten met de naam da Vinci Polytechnic Papua International. Vanaf dat moment was hij intensief bezig met het verder opzetten en verbeteren van het onderwijs in Sorong. In 2011 begon hij aan de voorbereiding van zijn plan om zijn studenten in Nederland meer uitgebreide kennis te laten opdoen. Zijn droom was dat zijn studenten daarna de opgedane kennis zoveel mogelijk zouden gaan uitdragen. Zij moesten de ambassadeurs worden, die de opgedane kennis moesten gaan delen met hun leeftijdsgenoten. Daarbij koesterde hij de hoop dat er uit die groep mensen zouden opstaan voor een nieuwe generatie van docenten. De basis voor een betere toekomst van West Papua.

Danny Parengkuan kon in Nederland rekenen op de medewerking van zijn vriend Guus Lapré, gepensioneerd militair en Papua-sympatisant. Het naar Nederland laten komen van een grote groep mensen, 39 studenten en 11 begeleiders, dus in totaal 50 personen, voor drie weken  was geen kleinigheid.  Maanden lang was hij intensief bezig met de voorbereidingen. Er moesten gastgezinnen worden gezocht en er moesten contacten worden gelegd met allerlei bedrijven en instellingen, voor een bezoek van de studenten. Bovendien werden enkele prominente figuren uitgenodigd voor het geven van een lezing. De gastgezinnen werden goed geïnformeerd en voorbereid en stonden volledig garant voor de kost en inwoning van de studenten gedurende hun verblijf in Nederland. En het lukte zelfs om 50 fietsen te reserveren, zodat de bezoekers uit het verre West Papua vanaf hun verblijfadres dagelijks naar een afgesproken verzamelpunt konden fietsen.

En toen was het wachten op de afwerking van de benodigde formaliteiten. Danny Parengkuan was al in juni begonnen met het aanvragen van visa bij de Nederlandse ambassade in Jakarta. Maar daarin bleek geen schot te zitten. Aanvankelijk was het bezoek van de studenten aan Nederland gepland voor begin augustus. Maar omdat de benodigde reisdocumenten weg bleven, moest de bezoekdatum worden verschoven, eerst naar een datum verderop in de maand augustus en tenslotte naar een datum in het begin van september. En omdat nog maar niets van de Nederlandse ambassade werd gehoord of gezien, ontstonden er bij de organisatoren van het project grote spanningen. De 50 vliegtickets waren aanbetaald en met de bedrijven en instellingen in Nederland waren de data  voor de bezoeken vastgelegd. In een poging om zo vlug mogelijk in het bezit te komen van de benodigde documenten, zond Danny Parengkuan op 25 augustus een e-mail aan de Nederlandse ambassade, met het dringende verzoek om zijn aanvraag voor de reisdocumenten per omgaande af te ronden. En nog diezelfde dag werd daarop per e-mail door de Nederlandse ambassade in Jakarta gereageerd. Met verbijstering las hij:
Namens mevrouw De Bruin, die tijdelijk werkzaam was op deze ambassade, beantwoord ik uw vraag. Inmiddels zijn beslissingen genomen op de ingediende visumaanvragen.
Aangezien u aangeeft dat u een bericht van ons nodig heeft in verband met de vliegtickets, deel ik u mede dat de visa zijn geweigerd. De paspoorten  zijn gisteren verstuurd naar de consulair contactpersoon in Manado. Bij de paspoorten is een weigeringsbeschikking gevoegd, waarin de redenen voor de weigering zijn opgenoemd. Ook staat hierin vermeld waar u desgewenst een bezwaarschrift kunt indienen tegen de weigering.
Visa Section, Embassy of the Kingdom of the Netherlands, Jakarta. (niet met naam ondertekend!)

Wijselijk wachtte Danny Parengkuan tot het einde van de schooldag, alvorens hij het slechte nieuws aan de studenten vertelde. En hij zal ongetwijfeld een paar keer hebben moeten slikken, voordat hij hen moest vertellen  dat alle visa-aanvragen waren afgewezen en dat ze niet welkom waren in Nederland! Verbijsterd en in de war beëindigden ze hun schooldag!
Koortsachtig probeerden de organisatoren van het project om meteen achter de redenen van de afwijzing te komen. Maar dat lukte niet. De Nederlandse ambassade in Jakarta liet per e-mail weten dat daarover op dat moment geen mededelingen konden worden gedaan. Verwezen werd naar de bij de paspoorten gevoegde redenen van afwijzing. En de paspoorten met de redenen van de afwijzing waren inmiddels vanuit Manado (Noord Celebes) verzonden naar Sorong. Handenwringend werden die afgewacht!
En toen uiteindelijk de paspoorten in Sorong werden terug ontvangen en het daarbij gevoegde formulier werd gelezen, werd met verbazing en verbijstering de redenen van de weigering gelezen.

Het visum is geweigerd. Dit besluit is gebaseerd op de volgende twee redenen:

Het doel en de omstandigheden van het voorgenomen verblijf zijn onvoldoende aangetoond.
Uit ingewonnen informatie is gebleken dat de door u opgegeven referent u niet verwacht.
 
U heeft niet aangetoond over voldoende middelen van bestaan te beschikken, zowel voor de duur van het voorgenomen verblijf als voor de terugreis naar het land van herkomst of verblijf, of voor doorreis naar een derde land waar u met zekerheid zult worden toegelaten. De door u aangetoonde financiële middelen zijn ontoereikend gebleken. Niet is aangetoond dat u vrijelijk en zelfstandig kunt beschikken over het door de grensbewakings-autoriteiten als uitgangspunt gehanteerde richtbedrag per persoon per dag. Dit richtbedrag is exclusief de eventuele kosten voor een reisbiljet naar een plaats buiten het Schengengebied. Bij de beoordeling of over voldoende middelen kan worden beschikt, is rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van uw verblijf, waaronder bijvoorbeeld het kosteloos ter beschikking stellen van een verblijfplaats door een referent.
 
Nadat de organisatoren van het voorgenomen educatieve studentenbezoek aan Nederland enigszins van de verbazing en verbijstering waren bekomen, kregen ze spontaan hulp van diverse kanten. Met behulp van een Nederlandse jurist werd meteen een bezwaarschrift ingediend bij de Nederlandse ambassade in Jakarta. Ook op andere terreinen werden inmiddels acties voorbereid en ondernomen. En hoewel de organisatoren popelen om deze kwestie aan de kaak te gaan stellen in de pers, werd om redenen van tactische aard besloten om algehele publiciteit nog maar even uit te stellen.

Word vervolgd!