JAYAPURA - Honderden mensen zijn woensdag in de middag opgepakt na een congres dat gehouden werd in Abepura, in de meest oostelijk gelegen provincie Papua. De deelnemers van het congres wordt poging tot couppleging verweten.

Onder de arrestanten is onder meer een activist van het secretariaat van Justitie en Vrede van de Katholieke kerk, Neles. Ook het hoofd van de Raad van Stammen in Papua, Forkurus Yeboisembut en vooraanstaande Papua Edison Waromi werden opgepakt. Allen zitten vast op het hoofdkantoor van de politie in Jayapura.

"We zullen hen ondervragen en als we bewijs vinden dat ze een coup aan het plannen waren, dan zullen we ze vastzetten. Zo niet, dan laten we ze vrij," aldus Wachyono, woordvoerder van de regionale politie in Papua.

Het 3e Congres voor Inwoners van Papua werd van 17 tot 19 oktober gehouden in Jayapura. Er werden controversiele beslissingen genomen, inclusief een maatregel om de vereniging van Papua met Indonesië te beschouwen.

Het congres eindigde in chaos toen de politie de plek met geweld binnen viel. Deelnemers van het congres renden weg om uit handen van de politie te blijven, waarbij sommigen ten val kwamen en anderen werden geslagen. De politie zou ook waarschuwingsschoten hebben gelost. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen tijdens de politie-inval.