Bijgesloten vindt u een brief van de Stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papoea’s gericht aan de minister-president.
In de brief worden grote zorgen uitgesproken over het geweld dat het Indonesische leger heeft gebruikt tijdens het vorige week gehouden Papoea Volkscongres in Jayapura op West-Papua.
De Nederlandse regering wordt opgeroepen er alles aan te doen om te komen tot goed overleg tussen de Indonesische overheid en de Papoea leiders op West-Papoea.
 
Met vriendelijke groet,
namens de Stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papaoea’s
 
G. Flapper
Bestuurslid ZMP

Excellentie,

 

 

Het bestuur van de stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papoea's heeft met grote zorg kennis genomen van de berichten in de pers over het buitensporig geweld van het Indonesische leger tijdens het deze week gehouden Papoea Volkscongres in Jayapura. Tijdens het ingrijpen van de Indonesische troepen zouden enkele doden zijn gevallen en zijn Papoealeiders gearresteerd.

Dit volkscongres werd gehouden met toestemming van de autoriteiten, wat het ingrijpen des te ernstiger maakt. Bovendien maakten de Papoea's gebruik van hun grondrechten.

De Indonesische regering schijnt zich niet of niet te willen realiseren dat het blijvend schenden van grondrechten, samen met het nu alle vele jaren geleden ontstolen recht op zelfbeschikking, de spanningen in West Papoea alleen maar zullen doen toenemen.

De ontwikkelingen in vele Arabische landen laten zien waartoe dat kan leiden.

Wij dringen er bij de Nederlandse regering ernstig op aan om alles in het werk te stellen om te komen tot een goede vorm van overleg tussen de Indonesische regering en de Papoealeiders op West Papoea, zodat verdere escalatie wordt voorkomen.

De veiligheid en rust op West Papoea wordt niet gewaarborgd door het ingrijpen van het leger, maar wel door een serieus overleg tussen partijen.

 

Bestuur Stichting Zelfbeschikking Molukkers en Papoea's.

 

 

 

 

E. Zwarteveen, voorzitter


Klik hier voor de brief als pdf