Op 1 december 2011 is het precies een halve eeuw geleden dat 	de Nederlandse regering aan het Papuavolk een eigen vlag schonk, die als naam kreeg‘ de Morgenster’. Op 1 december 2011 is het precies een halve eeuw geleden dat  de Nederlandse regering aan het Papuavolk een eigen vlag schonk, die als naam kreeg‘ de Morgenster’. Bovendien kregen de Papua’s een eigen volkslied, ‘Hai Tanahku Papua’. En de Papua’s waren dolblij en zongen en dansten dagen lang van vreugde. Het leek het positieve begin te zijn voor een zelfstandig en onafhankelijk volk. Maar in augustus 1962 werd die hoop radicaal de bodem in geslagen. Onder druk van de internationale gemeenschap en een  dreigende oorlog met Indonesië moest Nederland Nieuw-Guinea aan Indonesië afstaan. De officiële overdracht van het land en het volk aan Indonesië vond plaats op 1 mei 1963. En meteen nam Indonesië drastische maatregelen. De eigen vlag van het Papuavolk, ‘de Morgenster’ en het volkslied ‘Hai Tanahku Papua’ werden streng verboden.

Maar in augustus 1962 werd die hoop radicaal de bodem in geslagen. Onder druk van de internationale gemeenschap en een  dreigende oorlog met Indonesië moest Nederland Nieuw-Guinea aan Indonesië afstaan. De officiële overdracht van het land en het volk aan Indonesië vond plaats op 1 mei 1963. En meteen nam Indonesië drastische maatregelen. De eigen vlag van het Papuavolk, ‘de Morgenster’ en het volkslied ‘Hai Tanahku Papua’ werden streng verboden.

Maar de vrijheidsdrang van de Papua’s en de liefde voor hun eigen vlag en volkslied waren niet te beteugelen. Ze bleven hun vlag hijsen en hun volkslied zingen. En dat kwam velen van hen duur te staan. Ze werden gearresteerd en zonder veel vorm van proces veroordeeld tot gevangenisstraffen, variërend van 5 tot maar liefst 15 jaar!  En die situatie is nog steeds niet veranderd. Zelfs het dragen van een piepklein Papua-vlaggetje op een jas of bloes, of het in het openbaar zingen van het Papua-volkslied, heeft arrestatie tot gevolg en vrijwel altijd een gevangenisstraf. Op die manier zijn inmiddels honderden vreedzaam demonstrerende Papua’s achter de tralies verdwenen.

Het is triest om te moeten constateren dat de internationale gemeenschap de andere kant opkijkt als het gaat om de schrijnende toestanden in West Papua. Maar voor veel Nederlanders en vooral voor veel Nieuw-Guinea-veteranen, is het extra onbegrijpelijk dat er in Nederland vrijwel niets wordt gedaan om de Papua’s, onze voormalige overzeese Rijksgenoten,  te hulp te komen. Het lijkt er op dat Nederland  al een halve eeuw lang alleen maar bezig is om de eigen -oude- wonden te likken. Naar het Papuavolk, een volk in de verdrukking, wordt vrijwel niet om gekeken. Maar kijkend naar het verleden, hebben wij ten opzichte van de Papua’s  wel een morele verplichting. Velen met mij hopen dat de Nederlandse politiek en de media hun afstandelijke houding nu eens zullen laten varen. En als er dan niet daadwerkelijk hulp kan worden geboden, schenk het Papua-volk dan toch eens jullie aandacht!         
Op 1 december a.s. van 14.00 tot 16.00 u. zal een manifestatie plaats vinden op het Plein in den Haag, met een ceremoniële vlaghijsing van ‘de Morgenster’.