Benny Wenda (36), een activist voor de onafhankelijkheid voor West-Papua, was op verzoek van Indonesië als crimineel op de Interpollijst gezet met een 'red alert'. Hij wordt beschuldigd van moord en brandstichting. Dit meldt de BBC vandaag. ...

webmaster: Een mooi artikel van de Volkskrant. Hebben ze echt de ruimte aan gegeven.
Zwijgen over de situatie in West-Papua, zwijgen over de aandacht tijdens de begroting van Buitenlandse Zaken voor West-Papua, maar wel met een grote kop en foto een bericht overnemen dat direct komt uit de koker van de Indonesische regering die graag Papua-activisten in een kwaad daglicht wil stellen. Benny Wenda ontkent schuldig te zijn, hij was niets eens ter plaatse. Maar zelfs al is hij schuldig....dan is het nog steeds een actie van een vrijheidsstrijder tegen een overheerser.
Waarom hebben we nog geen opsporingbericht van Interpol voor SBY, die werd toch ook gezocht als verantwoordelijk voor de moorden in West-Papua?? Direct laten oppakken als hij volgend jaar een nieuwe poging wil doen om Nederland te bezoeken. De schuldigen voor de doden bij het derde Papua Conges in Abepura vorige maand hebben de hoogst mogelijke straf voor hun daad gekregen:  ..... neeeeeee geen gevangenisstraf!!!!!!......... ze hebben maar liefst een schriftelijke waarschuwing gekregen.
Tjonge da's niet mis!!!. Maar wel 15 jaar gevangenisstraf voor het hijseen van de Morgenster. Wordt hier met 2 maten gemeten?? Denk het wel.

Het Verenigd Koninkrijk heeft asiel verleend aan een man die op de opsporingslijst staat van Interpol. Benny Wenda (36), een activist voor de onafhankelijkheid voor West-Papua, was op verzoek van Indonesië als crimineel op de Interpollijst gezet met een 'red alert'. Hij wordt beschuldigd van moord en brandstichting. Dit meldt de BBC vandaag.

Meneer Wenda, een Papoeaans stamhoofd, heeft nu een Brits paspoort en woont nu in Oxford met zijn vrouw en zes kinderen. Volgens hem zijn de aanklachten tegen hem gefabriceerd om hem in een kwaad daglicht te stellen. Het motief van Indonesië is volgens hem politiek, want Indonesië wil niet dat West-Papua zich afscheidt van het Indonesische Nieuw-Guinea.

Aanslag
Toen Engeland de asielaanvraag van Benny Wenda in 2002 in behandeling nam, werd zijn verklaring dat hij door de Indonesische autoriteiten werd vervolgd, geaccepteerd. Maar volgens justitie in Indonesië is Wenda schuldig aan de aanslag op een politiebureau op 7 december 2000, waarbij naar verluid zes agenten en burgers omkwamen. Volgens Wenda was hij die dag niet eens in het land.

Zijn advocaat laat weten dat sommige dictatoriale landen, zoals Iran, Libië en Syrië, de 'red alert' gebruiken om politieke opponenten en vrijheidsstrijders aan te pakken.

Rol Interpol
Interpol wou tegenover de BBC geen commentaar geven op deze zaak, maar heeft een algemene verklaring uitgegeven waarin de opsporingsorganisatie zegt dat het haar rol niet is om aantijgingen tegen een individu in twijfel te trekken of te bewijzen. Interpol gaat ervan uit dat de informatie die door de politie van een aangesloten land wordt verstrekt, juist en relevant is.

Hier de hyperlink naar het artikel.