Nederlands Dagblad:

JAYAPURA - Grote aantallen Papoea's ontvluchten provinciehoofdsteden Jayapura en Manokwari uit vrees voor geweld bij de vijftigste herdenking van de onofficiële 'onafhankelijkheid' van West-Papua. Dat melden Australische en Indonesische media.

NOS: Papua's herdenken onafhankelijkheid

Precies vijftig jaar geleden werd de onafhankelijkheid van Papua uitgeroepen. Zo'n 200 mensen hebben dat in Den Haag herdacht.

Er wordt met gemengde gevoelens op teruggekeken, want twee jaar later was Papua de onafhankelijkheidsstatus alweer kwijt. Het werd als provincie ingelijfd door Indonesië. Sindsdien wordt er voor vrijheid gestreden, maar het Indonesische leger drukt elk verzet hardhandig de kop in.

(op deze website ook een stukje audio over de manifestatie!!)

pdf van dit artikel

Artikel in Dagblad Trouw 2 december

De hemel huilt mee om 50 jaar wachten op onafhankelijkheid

pdf van dit artikel

 

website www.oogopblaricum.nl:

Free West Papua

Nos (radio)
 
Michel Maas over spanningen in Papua

http://nos.nl/audio/318451-michel-maas-over-spanningen-in-papua.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nos  (radio)

Papua's herdenken onafhankelijkheid in ballingschap
 
Vandaag is Papua precies 50 jaar onafhankelijk van Nederland, maar het wordt nu geregeerd door Indonesië. Herdenken kan alleen in ballingschap.
http://nos.nl/audio/318432

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nos
 
Papua's herdenken onafhankelijkheid

 

http://nos.nl/artikel/318452-papuas-herdenken-onafhankelijkheid.html

Papuavlag wordt gehesen bij herdenking in Den Haag Roel Pauw/NOS
Toegevoegd: donderdag 1 dec 2011, 17:57
 
Precies vijftig jaar geleden werd de onafhankelijkheid van Papua uitgeroepen. Zo'n 200 mensen hebben dat in Den Haag herdacht.
Er wordt met gemengde gevoelens op teruggekeken, want twee jaar later was Papua de onafhankelijkheidsstatus alweer kwijt. Het werd als provincie ingelijfd door Indonesië. Sindsdien wordt er voor vrijheid gestreden, maar het Indonesische leger drukt elk verzet hardhandig de kop in.
 

'Afgemaakt'

"Echt treurig", noemt een vrouw die al 50 jaar in ballingschap leeft de situatie op Papua. "Niemand kan ons helpen."
Een andere vrouw draagt een gebreid vest met daarop de vlag van Papua, de Morgenstervlag. Als ze die in Jayapura, de hoofdstad van Papua, zou dragen, dan zou ze gelijk 'afgemaakt' worden, zegt ze. "Net als alle anderen van mijn volk die nu elke dag worden afgemaakt als ze de Papua-vlag dragen of opkomen voor de onafhankelijkheid van West-Papua."
Tijdens de herdenking wordt eerst de Nederlandse vlag gehesen en het Wilhelmus gespeeld. Daarna wordt ook het Papuaanse volkslied 'Hai tanahku Papua' ten gehore gebracht. "Wij gaan 50 jaar terug. De dag dat Nederland ons een vlag gaf en een volkslied", beschrijft één van de sprekers die 1ste december in 1961. "Nederland gaf ons hoop."

 

Motie

De Papua's in Den Haag worden gesteund door politici van de SGP, CU, PVV en SP. "Indonesië en Papua moeten er samen uitkomen", aldus één van hen in een toespraak. "Maar dat lukt ze niet zonder druk van de internationale gemeenschap. Dat lukt ze ook niet zonder druk vanuit Nederland."
In de Tweede Kamer is een motie aangenomen waarin wordt geëist dat de mensenrechten in West-Papua aan de orde worden gesteld. "Dat geeft wel aan dat in ieder geval het Nederlandse parlement achter u staat."
"Nederland is tot de dag van vandaag altijd 'van plan' en 'voornemens'", zegt een aanwezige. "Wij worden aan het lijntje gehouden." Ze heeft er een hard hoofd in dat er iets zal veranderen.
Papua maakte tot 1948 deel uit van Nederlands-Indië. Na de onafhankelijkheid van Indonesië werd het gebied een aparte Nederlandse kolonie onder de naam Nederlands Nieuw-Guinea. Op 1 december 1961 kreeg Papua een eigen vlag en een volkslied, maar de vreugde daarover was van korte duur.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Radio 1


http://www.radio1.nl/contents/42465-papua-s-herdenken-onafhankelijkheid?autostart=75442

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Omroep Gelderland

Vlag Papoea gehesen in Apeldoorn
 
http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuwsartikel/1249861/Vlag-Papoea-gehesen-in-Apeldoorn.htm

De Gelderlander 1 december 2011:

Papoea's vluchten uit steden

 

NU.nl:

http://www.nufoto.nl/fotos/255067/herdenking-onafhankelijkheid-west-papoea-in-den-haag-.html

Herdenking onafhankelijkheid West-Papoea in Den Haag

DEN HAAG - Vandaag precies 50 jaar geleden, beloofde Nederland de Papoea’s naar hun onafhankelijkheid te begeleiden. Op het Plein in Den Haag was een manifestatie georganiseerd om Nederland te wijzen op haar ereplicht, aangezien nog steeds vele mensen het slachtoffer worden in de strijd voor vrijheid.
Zowel de Nederlandse vlag als die van Papoea met de eigen volksliederen werd gehesen en er werden toespraken gehouden en toneelspelen uitgevoerd.

Op 1 december 1961 kreeg het land een eigen vlag ‘de Morgenster vlag’ en en eigen volkslied ‘Hai tanahku Papua’.
Na het vertrek van de Nederlanders en de overdracht aan de VN werd er een belofte gedaan voor een open en eerlijk referendum zodat de bevolking van West-Papoea kon kiezen voor een onafhankelijk West-Papoea of een voortzetting van de inlijving met Indonesië. Dit referendum, genaamd “The Act of Free Choice” was een groot schandaal. Slechts 1026 zorgvuldig uitgekozen West-Papoea’s werden ‘onder schot’ gedwongen voor een annexatie bij Indonesië. De VN en Nederland hebben omwille van de angst voor het oprukkend communisme en de economische belangen de uitslag van dit referendum rechtsgeldig verklaard. Nog steeds strijdt West-Papoea voor een nieuw en eerlijk referendum en daarmee voor onafhankelijkheid en vrijheid.