De nationale politiechef van Indonesië, Timur Pradopo, heeft laten weten dat de  politie alle activiteiten rond de verjaardag van de Vrij Papua Beweging OPM op 1  december goed in de gaten zal

houden. “Ik denk dat de activiteiten in de gemeenschap, zolang ze worden  uitgevoerd binnen de lijnen van de wet, geen problemen zullen opleveren. We geven ze ruimte, maar blijven wel alert zijn”, aldus Pradopo. Hij liet ook weten dat de politie inmiddels voorbereidende maatregelen heeft genomen  door extra politie in de regio te plaatsen. “We hebben de regionale politiechefs  opgeroepen om maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat alles veilig en  volgens de regels verloopt.”

De nationale politie liet weten dat ze een peloton mobiele brigade naar het gebied te stuurt vanuit Noord -Sulawesi. Dit peloton moet de veiligheid in de regio vergroten.

Op dit moment zijn er al 800 extra manschappen gestationeerd in Papua. Buiten deze groep zijn er nog 888 manschappen actief die moeten zorgen voor de veiligheid en zijn er 500  manschappen in het gebied gestationeerd voor ondersteunende taken.”