Eenheden van het Indonesische leger, commando’s en anti-terreureenheden ondersteund door politieagenten lanceren sinds begin deze week een grootscheepse aanval op onafhankelijkheidsstrijders in de streek Paniai in West-Paoea.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er al 20 lokale bewoners doodgeschoten door Indonesische veiligheidstroepen, zijn er 26 dorpen verwoest, 130 dorpen verlaten en meer dan 10.000 mensen zijn op de vlucht. Paniai is het bolwerk van de onafhankelijkheidsbeweging Vrij Papoea.

Meer dan vier bataljons van het Indonesische leger, paramilitaire politie en elite-eenheden voor  terrorismebestrijding, alle bewapend en opgeleid door de Australische regering, zijn ingezet om een cordon te leggen rondom het hoofdkwartier in de jungle van het ‘Paniai Vrij Papoea-Nationale Bevrijdingsleger (TPN-OPM)’. Helikopters worden herhaaldelijk ingezet ter ondersteuning van de beschietingen van de dorpen, vuren traangasgranaten af op bewoners en bombarderen de huizen die vervolgens in brand worden gestoken. Er is melding van zware gevechten aan beide kanten. Een Indonesische politieagent is gedood na vuurgevechten met TPN-troepen en een ander ernstig gewond. Ook worden er slachtoffers onder de opstandelingen gemeld. Volgens de onafhankelijke journalist Oktavianus Pogau, uit West Papoea, moeten er veel burger slachtoffers burgerbevolking vallen omdat ze vanuit de lucht worden bestookt met helikopters.

Kerkelijke bronnen melden dat de vluchtelingen wanhopig onderdak zoeken en verstoken zijn van voedsel, sanitaire voorzieningen of medische hulp. De lokale overheid heeft het tot nu toe laten afweten. Lokale bewoners vrezen dat de huidige operaties door de Indonesische veiligheidstroepen bedoeld zijn om definitief met de opstandelingen en de opstand af te rekenen en dat er sprake is van een komende genocide.

De laatste maanden is het onrustig in de opstandige provincie die al sinds 1961 naar onafhankelijkheid streeft en zich verzet tegen de regering in Jakarta.

Indonesië drukt dat verzet met veel geweld hardhandig de kop in. Zelfs de vlag hijsen kan al een levenslange gevangenisstraf opleveren. Er zijn bij onlusten en botsingen met het Indonesische leger al veel doden en gewonden gevallen. Legerchef Ehite Wibowio verklaarde dat de separatistische rebellen, zoals hij ze noemt, zullen worden opgejaagd en opgeruimd.