Wat vinden de Papoea’s zelf van de door Nederland voorgenomen leverantie van Leopard-tanks aan Indonesië?

Kunnen tanks en andere westerse wapens tegen om vrijheid demonstrerende Papoea’s worden ingezet? Dat zelfs vreedzame betogingen met geweld worden beantwoord, bleek nog onlangs. Het vorige maand gehouden Derde Nationaal Papoea Congres werd wreed neergeslagen met als gevolg zes doden, meer dan twintig vermisten en 900 gevangenen.

Berucht is ook de recente Indonesische militaire operatie in Pania waarbij 46 dorpen werden platgebrand met napalm en traangas en 10.000 tot 20.000 dorpsbewoners op de vlucht werden gejaagd. Het hierbij betrokken bataljon Densus 88 wordt door de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland ondersteund.

 

Op 28 januari a.s. vindt een conferentie over mensenrechten in Papua plaats in de Martuskerk in Amersfoort. Daarbij zullen ook sprekers uit Papua zelf het woord zullen voeren.

Mevrouw Dora Balubun is betrokken bij het Bureau voor Gerechtigheid, Vrede en Behoud van de Schepping van de Evangelische Kerk in Papua.

Dr. Ibrahim Peyon is cultureel antropoloog aan de Cenderawasih Universiteit in Jayapurua.

Voorts spreekt dr. Liem Soei Liong, medewerker van de in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie Tapol en co-auteur van het boek West Papua, the obliteratio of people.

De sprekers staan open voor interviews.

 

Papoea Solidariteitsdag 2012

Martuskerk 18

Amersfoort

Aanvang: 10.00 uur

Contact Frank Hubatka te Eefde, tel. 0575 512829