JAYAPURA – Een Indonesische rechtbank heeft vrijdag vijf Papoea's elk tot 3 jaar cel veroordeeld wegens het hijsen van een verboden vlag en het uitroepen van de onafhankelijkheid van de regio Papua. De mannen hadden in oktober leiding gegeven aan een vreedzame mars van circa 5000 mensen voor onafhankelijkheid.

Een rechter in de hoofdstad Jayapura van Papua zei dat alle vijf Papoea's schuldig zijn bevonden aan hoogverraad. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de veroordelingen in strijd met het internationaal recht en de Indonesische grondwet. De organisaties wijzen erop dat de grondwet van Indonesië de vrijheid van meningsuiting erkent.

De Indonesische veiligheidsdiensten worden verantwoordelijk gehouden voor vele schendingen van de mensenrechten tegen Papoea's. Nederland stelde de Papoea's in de jaren 50 en 60 onafhankelijkheid in het vooruitzicht. Toen de kolonie Nederlands-Nieuw-Guinea echter onder internationale druk moest worden afgestaan, werd het gebied na een frauduleus referendum Indonesisch grondgebied.