Op donderdag 5 april gaat de autochtone bevolking van West Papoea haar onafhankelijkheid opnieuw uitspreken. Na vijftig jaar onderdrukking door het Indonesische regime neemt de bevolking het heft in eigen hand en herinstalleren de Papoea’s de Nieuw-Guinea Raad.

Onafhankelijkheidsbeweging KNPB heeft iedereen opgeroepen in traditionele kleding naar de hoofdstad Jayapura te komen en alles op alles te zetten wanneer Indonesische militairen de bijeenkomst belemmeren. De Free West Papua campaign (FWPc) houdt op diezelfde dag in Nieuwspoort in Den Haag een conferentie waarbij parlementariërs van onder meer SP, SGP, PVV en CU aanwezig zijn. Benny Wenda, papoealeider in ballingschap, komt ondanks zijn Interpol Red Notice status, vanuit de U.K. naar Nederland. Gezien de geschiedenis verwacht hij vanaf deze dag veel steun van de Nederlandse politiek.

‘Oog om oog tand om tand’ is wat er de afgelopen weken door woordvoerders van West Papoea luid geroepen is. Tijdens massademonstraties in de verschillende provincies, waarbij meer dan honderdduizend jongeren en ouderen bijeen kwamen, is het draagvlak voor het opzetten van een eigen regering duidelijk getoond. Alle twaalf provincies hebben een afgevaardigde als woordvoerder aangesteld, tezamen vormen zij de nieuwe Nieuw-Guinea Raad.

Oridek Ap, woordvoerder van de Free West Papua campaign NL, vertelt over wat er donderdag aanstaande in de Nederlandse ex-kolonie gebeurt: ‘‘Tijdens een massabijeenkomst in Jayapura, het voormalig Hollandia, komt de Papoea-bevolking donderdag bijeen om onze onafhankelijkheid van Indonesië aan te kondigen. Op deze dag, waar angst niet de boventoon zal voeren, wordt de Nieuw-Guinea Raad sinds 51 jaar opnieuw geïnstalleerd. De KNPB heeft iedereen opgeroepen om in ‘adat’ te komen, dat betekent in traditionele kleding en dat is door de Indonesische regering verboden. De KNPB heeft de Indonesische militairen opgeroepen om niet in te grijpen deze dag. Doen ze dit wel dan zullen de Papoea’s alles inzetten wat ze nog hebben om hun gelijk te halen’’.

Bij de conferentie in Nieuwspoort is Benny Wenda samen met zijn advocate Jennifer Robinson aanwezig. Zijn advocate is nodig omdat Wenda onlangs door de Indonesische regering op de lijst van Interpol is gezet vanwege zijn strijd voor onafhankelijkheid. Hij is in Nederland om met Nederlandse parlementariërs het debat aan te gaan en hen support te vragen.  Jennifer Robinson is tevens de advocate van Wikileaks oprichter Julian Assange en lid van de IPWP (International Lawyers for West Papua).

‘‘Nederland heeft in de afgelopen vijftig jaar vrijwel niets gedaan om het welzijn van de Papoea’s te bevorderen. Nu wij aankondigen opnieuw de Nieuw-Guinea Raad te installeren mag en kan de Nederlandse regering niet langer haar ogen sluiten’’, aldus de papoealeider. Minister Ivo Opstelten, van Veiligheid en Justitie, heeft aangegeven Benny Wenda niet uit te leveren wanneer hij naar Nederland komt.

Vanaf het moment dat Nederland in 1962 uit Nederlands Nieuw-Guinea vertrokken is, kampt de Papoea-bevolking met ernstige onderdrukking.  Naar schatting zijn er inmiddels 400.000 Papoea’s, éénderde van de totale bevolking, in de afgelopen 50 jaar vermoord. In 1961 installeerde de Nederlandse regering samen met Papoea’s de Nieuw-Guinea Raad, maar die hield door latere annexatie van Indonesië geen stand.