BANDAR SERI BEGAWAN -  De relatie met Myanmar (het vroegere Birma) moet worden verbeterd. Dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vrijdag vanuit Brunei tegen het ANP. Daar was vrijdag een bijeenkomst tussen de Europese Unie en de Asean, de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen.

In de marge van het vergadering sprak Rosenthal met zijn Myanmarese ambtsgenoot Wunna Maung Lwin. Die liet weten dat het zijn land ernst is met de ontwikkeling van de democratie. Rosenthal zei tevreden te zijn met de positieve signalen uit Myanmar, maar stelt ook dat er nog genoeg te verbeteren valt.

De relatie tussen ons land en Myanmar stond lang op een laag pitje en moet volgens Rosenthal worden „opgekrikt”, zowel aan de politieke als economische kant. Dat is mede mogelijk geworden omdat de Europese Unie onlangs de meeste sancties tegen Myanmar opschortte. Het wapenembargo blijft wel van kracht.

Ook had Rosenthal een ontmoeting met zijn Indonesische collega Marty Natalegawa. Naast politieke en economische onderwerpen zijn ook de mensenrechten besproken, in het bijzonder in Papua. Natalegawa zei bijzondere nadruk te leggen op de sociale en economische ontwikkeling van Papua.

(webmaster: hoe is het mogelijk. Hij heeft dus wel 3 woorden over Papua gezegd! Kon ie het wel door zijn strot krijgen?)

In gesprekken met andere collega's van de Asean-landen ging het voornamelijk over handel, aldus de minister. Er werd vooral interesse getoond voor zaken als watermanagement, scheepsbouw, maritieme logistiek, maar ook voor landbouw en onderwijs.