Donatus Karuri, geboren in 1955, in het bezit van een Nederlandse geboorteacte is, hoewel ik dat met pijn en moeite aangeef, terecht uitgezet uit Nederland. Zo op het eerste gezicht zou je denken: geboren in Nederlands Nieuw Guinea in 1955, dus nog onder de vleugels van het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden. Vanaf 1963 kwam Papua onder meer dan twijfelachtige omstandigheden onder het bestuur van de Republiek Indonesië.

In 1984 is Donatus Karuri gevlucht naar Papua New Guinea, voor diegenen die die naam niet kennen, dat is het voormalige Australische Nieuw Guinea. Het grote Papua-eiland bestaat uit 2 gedeelten, namelijk de westelijke helft, nu Papua, met een oppervlakte van 12 x Nederland en de oostelijke helft, nu de zelfstandige natie Papua New Guinea, het voormalige Australische New Guinea.
 
Naar die oostelijke helft, naar dat Papua New Guinea, is Donatus Karuri, als OPM-sympathisant in 1984 gevlucht voor de mensenrechtenschendende Indonesische militairen en politiediensten en in Papua New Guinea is hij erkend als vluchteling, hetgeen o.a. ook betekent, dat wat er ook gebeurt, hij nooit en te nimmer overgedragen kan worden aan de overheid van de Republiek Indonesië.
 
In 2008 is Donatus Karuri naar Nederland gekomen en heeft hij met 2 andere Papua's asiel aangevraagd in Nederland. Achteraf is gebleken dat Donatus Karuri in die periode in Papua New Guinea in het bezit is gekomen van een officiëel paspoort van dat land en hij voor andere landen dus eigenlijk geen Papua meer was uit voormalig Nederlands Nieuw Guinea.
 
De andere Papua's die ik verdedig in hun procedure, zijn niet in het bezit van een officiëel identiteitsbewijs van een ander land dan Indonesië.
 
Dat paspoort van Papua New Guinea is voor de IND dus een terechte mogelijkheid om de asielprocedure van Donatus Karuri negatief te beoordelen en hem de toegang tot Nederland te ontzeggen en hem uit te zetten naar Papua New Guinea. Het is ook niet zo dat zijn advocaat gestopt is met de verdeding van zijn procedure, nee er waren geen mogelijkheden om verder te procederen en moeten we eerlijk tot de conclusie komen dat de IND-DT & V (Dienst Terugkeer en Vertrek) Donatus Karuri op zondag 20 mei a.s. om 21.00 uur tercht uit Nederland zal verwijderen, omdat hij juridisch/wettelijk een inwoner is van Papua New Guinea. 
 
S. Goossensen