DEN HAAG - Het kabinet is er donderdag niet in geslaagd om de Tweede Kamer over te halen om in te stemmen met de verkoop van 80 tanks aan Indonesië. Een meerderheid van de partijen blijft tegen vanwege mensenrechtenschendingen in onder meer Papua.

Het was een ultieme poging van de demissionaire regering om de Kamer over te halen. Drie bewindslieden (Rosenthal van Buitenlandse Zaken, Hillen van Defensie en Bleker van Economische Zaken) kwamen ervoor naar de Kamer. Ze kregen alleen steun van VVD en CDA.

PvdA, SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie waren niet te vermurwen. Verschillende partijen wezen erop dat in Egypte en Bahrein vorig jaar aangekocht overtollig Nederlands legermaterieel is gebruikt bij het onderdrukken van de volksopstanden. Dat moet niet weer gebeuren, stelde Jasper van Dijk van de SP.

Vorig jaar steunde de Kamer al een motie van Arjan El Fassed van GroenLinks om de verkoop te schrappen. El Fassed sprak dan ook van een "overbodig debat''. Volgens Han Ten Broeke (VVD) past in deze kwestie geen "geheven vingertje van de oud-kolonisator''. Hij wees ook op eerdere wapenleveranties van Nederlandse bedrijven aan Indonesië.

Minister Hans Hillen moet van de Leopard-tanks af als onderdeel is van een ingrijpende bezuinigingsronde. Hij moet ongeveer een miljard besparen. De opbrengst van circa 200 miljoen euro wil hij aanwenden voor de koop van onbemande vliegtuigjes.

Het kabinet ziet geen bezwaar tegen de deal, omdat die voldoet aan de criteria voor wapenexport van de EU. Bovendien wijst het op de sterk verbeterde mensenrechtensituatie in het land. Zowel Nederland als Indonesië willen de banden aanhalen en daarin past de verkoop van tanks, die niet in Papua zouden worden gelegerd.

Minister Uri Rosenthal erkent dat er nog "volop zorgpunten'' zijn als het gaat om mensenrechten in de "stabiele democratie'' Indonesië. Hij wees er echter ook op dat veel incidenten in Papua niets met mensenrechtenschendingen te maken hebben. Een nee tegen de transactie zal volgens hem "internationaal niet begrepen worden'' en een ,,lastige situatie'' opleveren.

De beraadslaging is geschorst om de ministerraad kans te geven zich opnieuw over de zaak te buigen. Rosenthal herhaalde dat de wens van de Kamer zwaar zal wegen vanwege de demissionaire status van het kabinet.