Dat Diederik Samsom een rubberboot van Greenpeace kan besturen, wil nog niet zeggen dat het schip van staat bij hem in goede handen is

Denkt PvdA-leider Diederik Samsom echt dat Indonesië 200 miljoen euro uitgeeft aan tweedehands Leopardtanks uit Nederland om in West-Papoea de mensenrechten te onderdrukken?

Dat beeld leeft misschien bij PvdA-wereldverbeteraars op een zolderkamertje in Leiden-Noord, maar is geen realiteit.

Indonesië wil de tanks hebben omdat China een bewapeningswedloop is begonnen en straks wellicht in staat is de Straat van Malakka te domineren, de smalle doorvaart ten noorden van Sumatra.

Sumatra
Samsom weigert om de Indonesische ambassadeur Retno Marsudi te ontvangen. Zij had hem de garantie kunnen geven dat de tanks alleen in Java worden ingezet, zoals de Indonesische regering ook aan het kritische parlement in Jakarta heeft toegezegd.

Zij zou Samsom hebben gevraagd waarom de PvdA in het verleden en laatstelijk door PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk, volop oorlogsbodems naar Indonesië durfde te exporteren - en nu ineens niet.

Telt voor de PvdA niet langer het argument van werkgelegenheid? Is het niet zo dat het ministerie van Defensie de 200 miljoen euro van de tankdeal keihard nodig heeft om te investeren in onder meer 'cyberdefence'?

Affront
Samsoms weigering om de ambassadeur te ontvangen is behalve een diplomatiek affront, ook een blunder van formaat. De PvdA-voorman staat al te boek als actievoerder en dat is lastig als je premier wil worden.

Dat Samsom een rubberboot van Greenpeace kan besturen, wil nog niet zeggen dat het schip van staat bij hem in goede handen is. Indonesië is een van de belangrijkste landen van Azië en heeft een legitieme behoefte zichzelf te verdedigen.

De PvdA is de eerste om anderen te verwijten dat zij Nederland ‘terugtrekken achter de dijken’. Nu bevindt de PvdA zich in hetzelfde kamp als de PVV van Geert Wilders, die de wapenorder ook niet wil toestaan vanwege het simpele feit dat in Indonesië veel moslims wonen. Dat is al even kortzichtig.


webmaster: who the hell is Eric Vrijsen?? Een koude oorlog fetisjist? Heeft in elk geval wel oogkleppen op. Moet je fouten in het verleden gewoon maar blijven herhalen omdat ze nu eenmaal gemaakt zijn?


pieter g op donderdag 21 juni 2012 12:34

O ja, het simpele feit dat er moslims wonen.
Voorbeeldje van vrijheid en tolerantie aldaar?:
_ In Indonesië is een 32-jarige man veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf omdat hij op Facebook had gezegd dat hij atheïst is. Een rechtbank op het eiland Sumatra vond dat hij zich daarmee schuldig had gemaakt aan godslastering. Keurig land hoor, dat we met een gerust hart wapentuig kunnen leveren. Altijd goed.
 

henk janssen op donderdag 21 juni 2012 12:51

Meneer Vrijsen, het argument van de PVV is helemaal niet kortzichtig. In Indonesie worden christenen onderdrukt door moslims. Als straks tanks ingezet gaan worden tegen deze christenen, wat niet ondenkbeeldig is, mogen wij u daar dan op afrekenen? Hou het voortaan gewoon bij kritiek op de Pvda en betrek er geen onzin bij!

Chris op donderdag 21 juni 2012 13:07

Mooi staaltje van wegkijken van de belabberde positie van christenen (en gematigde moslims!) in Indonesië. En ja, natuurlijk zullen anderen in deze markt springen. Maar als we strenge ethische normen aanleggen (bijvoorbeeld ook m.b.t. het beleggen door banken), dan moet de overheid die normen zeker respecteren.

 


pieter g op donderdag 21 juni 2012 13:19

De realiteit is dat de staat (Indonesië) inwoners met een andere mening dan de van staatswege opgelegde (islam) mening onderdrukt.
Geen fijn land wat dat betreft. Geen land waar je zwaar wapentuig aan verhandelt. Met garantie dat het niet tegen de eigen burgers gebruikt zal worden?? Och geweldige naïef als je zo denkt. Zo Vergaat het vaak met Nederland. Die naïviteit kost vele burger slachtoffers. En naderhand kon niemand het drama zien aankomen.
Beoordeel deze reactie
 
Raí op donderdag 21 juni 2012 13:41

Mijnheer Vrijssen, Samson hoeft zijn agenda niet door de Indonesische ambassadeur te laten bepalen. Bij de organisatie Green Peace bestuurt niet iedereen een rubber boot en ook niet de volwaardige zeeschepen die de organisatie bezit. En wat is u de garantie van een Indonesische ambassadeur waard? Nul,nul? Samson verkoopt (nog?) geen tanks want voorlopig gaat zijn partij daar helemaal niet over. Maar dat het niet verkopen van tanks met het argument dat Indonesië de mensenrechten in Nieuw Guinea zeer schendt een duidelijk gebaar naar Indonesië is, is gewoon waar.

hobin_rolst op donderdag 21 juni 2012 14:29

Hoezo blunder? De PvdA draait ja, maar draaien is wat mij betreft niet altijd fout: Je kan tot een beter inzicht komen.
En zoals hier al gezegd wordt, als je ziet hoe mensen worden behandeld worden in dat land is een garantie niet genoeg. Met welke tanks gaan wij als NL er dan voor zorgen dat die garantie wordt nageleefd?

Oxymoron op donderdag 21 juni 2012 15:25

@Crapton: Indonesië krijgt Nederlandse ontwikkelingshulp - die het land strikt economisch gezien niet nodig heeft. Anderzijds probeert het land op een prikkie tanks aan te schaffen ter verdediging van de grens met Maleisië; die zijn daar volmaakt onbruikbaar gezien de bodemgesteldheid en het klimaat, maar je wilt als land laten zien dat je terug kunt slaan als het nodig is. Wij hebben een stel van die dingen staan maar het parlement vindt dat onethisch. Geen nood, in Duitsland staan ze wel ter beschikking.
En als de Indonesische ambassadeur kennis wil komen maken met de mogelijk toekomstige premier houdt de premier de boot af; gezakt voor zijn diplomatieke examen. Dom.

jutter op donderdag 21 juni 2012 16:49

Indonesië is een Islamitisch land. Daar zouden we helemaal niets meer mee te maken moeten hebben. Het argument van tanks omdat China de boel straks gaat beheersen? Tanks om een zeestraat te verdedigen?

Als dat het argument is van Eric Vrijsen dan is het veel logischer om de tanks aan de Filipijnen aan te bieden. Dit is een op het westen gericht land. Niet alleen de regering maar zeker ook de bevolking. Een land met een uitstekend geschoolde mensen. Ook een land dat in het zuiden wordt belaagd door fanatieke moslims die sterke banden hebben met islamisten ondersteund vanuit Indonesië. Het westen had in de 2e wereldoorlog de Filipijnen hard nodig om Japan op de knieën te krijgen. Voor je het weet is die steun weer nodig.