Een meerderheid in de Tweede Kamer blijft tegen de verkoop van 80 tanks aan Indonesië. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Kamer. De PvdA, SP, PVV, GroenLinks en ChristenUnie lieten weten tegen de levering van de Leopard-tanks te zijn vanwege de mensenrechtenschendingen in de voormalige kolonie.

Defensie moet van het materieel af, omdat het een miljard moet bezuinigen. De opbrengst van circa 200 miljoen wilde het departement gebruiken voor de aanschaf van onbemande vliegtuigjes.

Vorig jaar steunde de Kamer ook al een motie van GroenLinks om de transactie te stoppen. Arjan El Fassed van GroenLinks sprak daarom van een ,,overbodig debat''. Regeringspartijen VVD en CDA steunen de verkoop van de tanks.

Het kabinet ziet geen bezwaar tegen de deal, omdat die voldoet aan de criteria voor wapenexport van de EU. Bovendien wijst de regering op de verbeterde mensenrechtensituatie in het land. Zowel Nederland als Indonesië willen de banden aanhalen en daarin past de verkoop van tanks, aldus de regering.