Van de week attendeerde mijn twitter buddy @Hennie070 me op de situatie in West Papua en vroeg me er wat aandacht voor te vragen middels een artikel op DR. Ik was al bekend met de situatie in West Papua en herinnerde me nog een hele goede documentaire over West Papua en diens bezetting en kolonisatie door Indonesië. Deze documentaire werd heel toepasselijk gemaakt door het programma ‘unreported world’ want naast Westelijke Sahara is West Papua een van de meest onderbelichte verhalen van occupatie in de wereld. We kennen allemaal de bezette gebieden van Palestina maar die van West Papua en Westelijke Sahara zijn een stuk minder bekend.

 

Journalisten mogen niet in West Papua komen van de Indonesische regering. Toeristen zijn wel welkom dus dit was ook de enige manier voor Evan Williams en zijn team om binnen te komen. Het was echter een zeer riskante onderneming omdat journalistiek ten strengste verboden is in West Papua en dat je daarvoor elk moment opgepakt kunt worden door het Indonesische leger. Dit soort dappere journalisten die hun eigen veiligheid op het spel zetten voor de zoektocht naar de waarheid zijn zeer schaars.

Helaas zijn de meeste journalisten niet geïnteresseerd in dit soort verhalen of worden ze door hun redacties ervan weerhouden om zich te verdiepen in dit soort verhalen. Gelukkig zijn er journalisten dapper en onafhankelijk genoeg om het verhaal wel aan de wereld te vertellen en ik hoop hiermee ook dat verhaal weer met andere te delen. Want de situatie van West Papua is er een van onderdrukking en ellende.

De Indonesiërs benadrukken vooral de “diversiteit” van Indonesië waar West Papua ook deel van uit maakt. Het is echter een mooi woord voor bezetting en kolonisatie. Zoals zo vaak maskeert politieke taal de rauwe werkelijkheid en is het vaak precies het tegenovergestelde van de werkelijke betekenis. Zoals de Amerikaanse ‘Defensie’. Maar voor Orwelliaans taal gebruik moet u vooral D. Fenestratie’s en mijn artikelen maar eens nalezen.

Het blijft echter niet bij de annexatie van het land maar de Indonesische regering stimuleert ook veel Indonesiërs om zich te vestigen in West Papua om op die manier het land te koloniseren. Dit scenario komt maar al te bekend voor. De Indonesische regering claimt dat zij recht hebben op West Papua omdat in 1969 uit een referendum bleek dat de meerderheid zich bij Indonesië wilde aansluiten. Deze uitkomst kunnen we echter met een korrel zout nemen want alle referenda die daarna zijn aangevraagd om te stemmen over onafhankelijkheid zijn nooit gehonoreerd. Blijkbaar zijn ze toch niet zo zeker dat er een echte meerderheid bestaat voor de bezetting.

Maar waarom zou Indonesië nou in hemelsnaam het dunst bevolkte gebied in de regio willen bezetten vraagt u zich af? Het is zeer clichématig maar omdat er koper en goud in de grond zit en de grootste goudmijn zich in West Papua bevindt en wie anders dan de Amerikanen bezitten deze goudmijn. Een Amerikaanse corporatie Freeport-McMoRan voor de goede orde. Dus daarom hoor je nooit de Amerikaanse overheid en diens bondgenoten schande spreken over hun bondgenoot Indonesië. Ook niet toen de Indonesische overheid één van de grootste genocides van na de Tweede Wereld Oorlog pleegde in Oost-Timor.

De enige manier om dit soort onrecht in de wereld te bestrijden is een sterke solidariteitsbeweging in de wereld die kolonisatie en imperialisme afkeurt. Ik zie zelf nog te vaak dat men een dubbele moraal heeft rond dit onderwerp. Mensen die beweren heel erg mee te leven met het lot van West Papua en Westelijke Sahara maar wel de bezetting van Palestina door Israël willen goed praten. Er zijn ook mensen die de discussie niet willen aan gaan door erop te wijzen dat er ook andere bezette gebieden zijn en daar nooit over gediscussieerd wordt. Vaak zijn dit soort mensen totaal niet begaan met het lot van die andere bezette gebieden maar willen ze vooral de aandacht afleiden voor eigen politieke doeleinden. Apologeten van welke bezetting dan ook lijken mij dan ook niet gewenst. Het dubbele moraal is vaak stuitend en daarmee wordt het leiden van andere misbruikt om politieke tegenstanders zwart te maken terwijl politieke bondgenoten ontzien worden.

Het gaat er dus ook niet om dat het Islamitische Indonesië het overwegend christelijke West Papua bezet en daardoor Islamitische landen kwaadaardig zijn. Een conclusie die vaak wordt getrokken door mensen met een dubbel moraal. Want naast Indonesië zijn er nog veel meer landen die vergelijkbaar gedrag vertonen. China heeft Tibet bezet, Israël de Palestijnse gebieden, Turkije, Syrië, Iran en Irak Koerdistan en Marokko Westelijke Sahara. Het enige wat al deze landen gemeen hebben is dat ze een overheid hebben. Een overheid is altijd amoreel omdat het geen moraal heeft. De macht is het enige doel en dit zullen ze dus ook nastreven. Kolonisatie is daarvan de uitkomst. In deze tijd moeten we dat echter niet meer accepteren want kolonisatie is zo 16e eeuw.