Een impressie op TV Papua - News -

 

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Nederlands Nieuw-Guinea werd overgedragen aan Indonesië. 

Het betekende dat enkele honderden Papoea's naar Nederland vluchtten en hier een bestaan wisten op te bouwen.

Deze gemeenschap bestaat inmiddels uit 4 generaties en is succesvol en geruisloos geïntegreerd in Nederland. 

Het gehele jaar door zijn er activiteiten georganiseerd om dit onder de aandacht te brengen, zo was er o.a. mei 2012 de lancering van het boek Paradijsvogels in de Polder met begeleidende foto-expositie, zie www.paradijsvogelsindepolder.nl .

Begin december is het jaar in stijl afgesloten met een vol weekend: de 1 december viering in Den Haag en op 2 december Papua's got talent: the Dutch edition in Amsterdam. 

Op zaterdag 1 december jl. was de 51ste editie van de herdenking en viering van de eerste symbolen van een onafhankelijk West Papua. Voor het eerst werd op 1 December 1961 de rood-wit-blauwe Morgenstervlag gehesen naast de Nederlandse driekleur. Het Papua volkslied ''Hai Tanahku Papua'' werd voor het eerst ten gehore gebracht door een ad-hoc koor en West Papua werd de officiële naam voor de inwoners van het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea, de Papua's. Ook dit jaar weer is de vlag gehesen en hebben we gezamenlijk "Hai Tanahku Papua" ten gehore gebracht. 

Op zondag 2 december presenteerden Bijlmer Parktheater, Kosmopolis Utrecht en Platform 50 jaar Papua's in Nederland de eerste editie van het evenement 'Papua's got talent: the Dutch edition'. Een dag waar Nederlandse Papua's hun talenten konden laten zien op het gebied van muziek, dans, theater, schrijven en koken.

Dit evenement toont het talent en de vitaliteit van Nederlandse Papua's; zij vieren 50 jaar overlevingskracht en doorbreekt het stereotype beeld van de Papua en zijn peniskoker. Door Papua's, voor iedereen.