JAYAPURA, PAPUA - Zeker 212 leden van de separatistische Vrij Papua Beweging OPM hebben het idee van een onafhankelijke staat laten gaan en stellen nu achter de eenheidsstaat Indonesië te staan.

De leider van de groep, Daniel Kogoya, deed een verklaring waaraan zijn groep zich onderworp aan Indonesië. Hij deed dit in het bijzijn van Christian Zebua, een majoor generaal van het Cendrawasih Commando en regionale autoriteiten in Skouw, een stadje in het grensgebied met Papua Nieuw Guinea.

 

Kogoya, die claimt een van de hoofden te zijn van de OPM, hoopt dat met zijn verklaring en het overhandigen van drie wapens die hij gebruikte als separatist, ook andere leden van de OPM hem zullen volgen. Op deze manier zouden ze samen met de centrale overheid kunnen beginnen aan de opbouw van Papua.

 

"Laat ons samenwerken om Papua te ontwikkelen. We zullen leden van de OPM verwelkomen als ze zich achter de Indonesische staat scharen," aldus Paulus Waterpauw Daniel, regionale politiechef. Hij riep ook op dat de groep andere leden van de OPM gaat aansporen vooral dezelfde stap te doen.