Gepost door: Pro Papua ()
DEN HAAG - Vorig jaar stemde Frans Timmermans als Kamerlid nog tegen de levering van tanks aan Indonesië. Als minister van Buitenlandse Zaken gaat hij deze week proberen de plooien in de relatie glad te strijken. „Ik ga daar benadrukken dat wij een goede relatie willen.”

Het feit dat de Tweede Kamer zich keerde tegen de levering van de 80 Leopard-tanks is volgens de bewindsman „niet belastend” geweest voor de relatie. Maar Indonesische parlementariërs lieten destijds weten dat het wel degelijk steekt dat het wordt gezien als een land dat de mensenrechten schendt.

Het kabinet is bang de boot te missen in de oud-kolonie. Economisch groeit het land als kool en andere westerse landen sturen hun hoogste gezagsdragers langs in Jakarta. Zo was de Duitse bondskanselier Angela Merkel er vorig jaar zomer nog. Timmermans moet woensdag en donderdag dan ook de weg bereiden voor een bezoek van premier Mark Rutte.

Timmermans wordt door andere partijen graag herinnerd aan het besluit van zijn PvdA om tegen de wapendeal met de Indonesiërs te stemmen. Ook coalitiegenoot VVD liet deze week nog eens merken dat het mislukken van de overeenkomst de liberalen nog steeds hoog zit.

Het was niet de enige kink in de kabel in de verhoudingen tussen beide landen de afgelopen jaren. In 2010 zag president Susilo Bambang Yudhoyono vlak voor hij naar Nederland zou vliegen van een staatsbezoek aan ons land af, omdat de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) een geding had aangespannen om hem te laten arresteren als hij in ons land zou aankomen.

De toenmalige Indonesische ambassadeur zei na het afketsen van het staatsbezoek in het FD: „Zolang een zogenaamde regering in ballingschap tegen iedereen een kort geding mag aanspannen, zal geen minister uit Jakarta uw land nog willen bezoeken. Dat zal uiteindelijk wel gevolgen hebben voor de betrekkingen.” Uiteindelijk werd werd de soep niet zo heet gegeten. Verscheidene Indonesische ministers hebben ons land sindsdien bezocht.

Papoea is een andere hobbel in de verhouding. Nederland heeft de Papoea's in de jaren 60 onafhankelijkheid in het vooruitzicht gesteld, maar na een frauduleus referendum werd het westelijk deel van Nieuw-Guinea Indonesisch grondgebied. In de Tweede Kamer is veel steun voor de Papoea's. Een reden waarom de tankdeal niet doorging was dat Kamerleden bezorgd waren dat de tanks tegen de Papoea's zouden worden ingezet.