Op de persoonlijke Facebook-site van de Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert plaatste ik het volgende bericht:

Met verbazing las ik het artikel in ‘Nieuws nl’ waarin uw bezoek aan Indonesië wordt aangekondigd. Mijn verbazing betrof niet zozeer uw bezoek, maar wel de onderwerpen die u daar ter sprake denkt te gaan brengen.

Met een land dat dagelijks op ernstige wijze de mensenrechten schendt wilt u het hebben over ‘strategische en militaire samenwerking’. Om nog sneller en effectiever Papua’s en Molukkers om zeep te kunnen helpen?

En u wilt uw waardering gaan uitspreken voor ‘de manier waarop  Indonesië zijn verantwoordelijkheid neemt bij spanningen in de regio’. En dan vraag ik mij af of u wel op de hoogte bent van de ernstige situatie in West-Papua. Daar zijn inmiddels enkele honderdduizenden Papua’s om het leven gekomen door toedoen van het Indonesische leger en de politie!  En dagelijks vallen er nog slachtoffers onder de Papuabevolking!

Onder vele Nieuw-Guinea veteranen, waartoe ik ook behoor, is ernstige ongerustheid ontstaan over enkele doelstellingen van uw bezoek aan Indonesië.

De tijd is kort voor u, maar misschien wilt u vóór uw vertrek naar Indonesië eens gaan kijken op mijn website http://www.henkbartels.jouwweb.nl

Met vriendelijke groet, Henk Bartels