Zondag 18 augustus 2013 | Redactie Wereldjournalisten

 

Op 15 augustus 2013 openden Papoea’s in Nederland een kenniscentrum. Het centrum fungeert als informatiepunt, waarvandaan beschikbare informatie over de onderdrukking van de Papoea-bevolking wordt gecentraliseerd en actie gevoerd. Het kenniscentrum staat onder leiding van Free West Papua Campaign, een vreedzame campagnebeweging die de stem van de Papoea-bevolking op internationaal niveau vertegenwoordigd.

 

Doordat pers niet of nauwelijks tot West Papua wordt toegelaten, creëren de Papoea’s met de opening van het centrum een informatief slagveld. Tegen de wensen van Indonesië in zullen bezoekers van het kenniscentrum in Den Haag meer te weten komen over de mensonterende situatie in West Papua.

De ceremoniële opening werd ingeleid door een traditionele dans, gevolgd door een toespraak van Benny Wenda. Benny Wenda is voor West Papua wat Nelson Mandela is voor Zuid Afrika, ook is hij oprichter van Free West Papua Campaign. Gelijktijdig met de opening vond er in verschillende plaatsen in West Papua een 'Culture Parade' plaats. Papoealeider in ballingschapVanuit Oxford (UK) strijdt Benny Wenda voor vrijheid en de rechten van zijn volk. Zo heeft hij gesproken op TEDx Sydney en is hij grondlegger van de wereldwijde campagne ‘stop de slow motion genocide’, opgezet met cosmeticaconcern LUSH. Wenda wint internationaal terrein en dat resulteerde vorig jaar in een Interpol Red Notice, geïnitieerd door Indonesië met als doel zijn campagnebeweging stoppen. Gezien de Interpol Red Notice politiek van aard was is deze onlangs opgeheven.

Download hier de oproep van Benny Wenda aan Nederland.

 
Opening noodzakelijk

Doordat internationale pers niet of onder streng toezicht wordt toegelaten tot West Papua en de Nederlandse politiek zich weinig inzet of publiekelijk uitspreekt over haar standpunten ter verbetering van de situatie in West Papua, is het openen van een kenniscentrum in Den Haag noodzakelijk. ’’Alle Nederlandse burgers hebben het recht om te weten wat hun verbintenis is met West Papua en ook wat daar gebeurt. Als de politiek het de burger niet vertelt, dan doen wij dat.’’, aldus Oridek Ap, woordvoerder van Free West Papua Campaign Nederland. Naast kenniscentra in Oxford en Den Haag worden er vanaf november 2013 ook in de Verenigde Staten, Papua New Guinea, Guyana en Vanuatu kenniscentra geopend.


Over Free West Papua Campaign

Free West Papua Campaign is een vreedzame en internationale campagnebeweging, waarvan het doel eenvoudig is: zelfbeschikking en vrijheid voor de autochtone bevolking van West Papua en het schenden van mensenrechten in West Papua stoppen. Free West Papua Campaign werkt samen met (internationale) politici, NGO’s en bedrijven. Meer informatie via www.freewestpapua.org

 
Bron: Persbericht Free West Papua campaign