SARALANA VERKLARING t.b.v. de eenheid van West Papua

 

Wij, de ondergetekende partijen: Negara Republik Federal Papua Barat (NRFPB, de Federale Republiek van West Papua), West Papua National Coalition of Liberation (WPNCL, Nationale Coalitie voor de bevrijding van West Papua), West Papua National Parliament (WPNP/Nieuw Guinea Raad, Nationaal Parlement van West Papua), hebben het initiatief tot de top over de eenheid van West Papua uitgevoerd te Saralana, Port Vila, Vanuatu. De top vond plaats van 30 november - 6 december 2014.

In naam van het volk de natie en het land van West Papua, verklaren wij vandaag 6 december 2014, in de Nakamal van Stamhoofden/Chiefs, in Saralana, Port Vila, Vanuatu, dat de ondergetekende organisaties zich hebben verenigd en de Liberation Movement for West Papua (ULMWP) hebben opgericht. Het ULMWP vertegenwoordigt alle verzetsorganisaties, zowel in West Papua als daarbuiten.

Wij verklaren hierbij dat alle Papoea's, zowel in West Papua als daarbuiten, zijn verenigd in dit nieuwe orgaan en dat we onze strijd voor onafhankelijkheid zullen blijven voortzetten.

Deze bijeenkomst heeft plaatsgevonden in navolging van de beslissing van de Melanesian Spearhead Group (MSG) in Port Moresby, Papua New Guinea in juni 2414. De beslissing hield in dat organisaties die strijden voor de onafhankelijkheid van West Papua zich eerst moeten verenigen, voordat een aanvraag voor het lidmaatschap van de MSG opnieuw kan worden voorgelegd aan de MSG. We zijn nu verenigd en zullen opnieuw een aanvraag indienen via de ULMWP.

We hebben bepaald dat de United Liberation Movement for West Papua (ULMWP) het coördinerende orgaan wordt dat alle inzet op internationaal niveau ondersteunt om onze soevereiniteit terug te winnen. Hiertoe hebben we een secretariaat van vijf mensen gevormd t.w.: Benny Wenda, Jacob Rumbiak,  Leonie Tanggahma, Octovianus Mote en Rex Rumakiek. Ze vertegenwoordigen de drie grootste verzetsorganisaties en ook alle verzetsorganisaties die niet zijn aangesloten en onze strijd voor onafhankelijkheid steunen. Onze huidige organisaties blijven bestaan, maar ze gaan hierbij de verplichting aan te worden verenigd in de United Liberation Movement for West Papua en haar coördinerende rol.


Deze belangrijke en historische verklaring is mede mogelijk gemaakt door de trouwe inspanningen van de regering van Vanuatu, de Malvatumarui National Council of Chiefs (Nationale Raad van Stamhoofden van Malvatumarui), de Vanuatu Christian Council [Christelijke Raad van Vanuatu), de Pacific Conference of Churches Malvatumarui (Conferentie van Kerken in het Stille oceaan gebied) en de inzet van de ondergenoemde vrijheidsorganisaties.

Deze verklaring wordt ondertekend in de 'Nakamal' van Stamhoofden, Port Vila, op de dag van de zesde december tweeduizend en veertien, door:

 

Sign ULMWP Saralana EN-1