ND  Rene Hoksbergen - 10 juni 2021

De Gordel van Smaragd veranderde in een Gordel van Ellende. Zijn de Papoea's nog te redden?

Er is veel druk op Indonesie nodig om de militaire repressie van het land in Papua tegen te gaan. Er worden landen voor minder geboycot.

Voor de zoveelste keer zijn er Kamervragen gesteld over de Indonesische uitroeiing van Papoea's. Opnieuw moet de minister van Buitenlandse Zaken in gesprek gaan met de minister van Buitenlandse Zaken van Indonesie om de Nederlandse zorgen omtrent de huidige situatie kenbaar te maken.

Vanwege de angst voor het communisme leverden de Verenigde Staten in augustus 1962 de Papoea's aan Indonesie uit en onder doodsbedreiging moesten 1025 Papoea's in 1969 voor aansluiting bij Indonesië kiezen. De Verenigde Naties, Amerika en Nederland verzetten zich niet tegen dit kiezersbedrog.

In het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea, nu Papua, begon de genocide van het Papuavolk in 1963. Volgens onderzoekers zouden er anno 1980 al 150.000 Papoea's zijn vermoord, op de vlucht gedood of omgekomen door verhongering. Is er ergens verzet, dan worden kampongs en tuinen gebombardeerd. Het nieuwsbericht van Annemarie Kas, correspondent Zuidoost-Azie dat ''Indonesie dreigt met uitroeiing separatisten op Papua'', past in deze ellende voor dit door Jakarta/Java overheerste volk. Het aantal omgekomen Papoea's zal anno 2021 de 200.000 zijn gepasseerd.

De Gordel van Smaragd veranderde in een Gordel van Ellende.

Generaal Gusti Putu Danny Nugraha werd enkele dagen eerder door strijders voor een Papua Merdeka, een vrij Papua, in een hinderlaag gelokt en gedood, dus zullen er weer enkele duizenden, mogelijk tienduizenden vermoorde Papoea's bijkomen. Voor deze strafexpeditie zijn uit Jakarta vierhonderd militairen van zogenaamde ''Satanstroepen'' naar Papua onderweg.

diefstal

Papua met zijn grote rijkdom aan koper, goud, zilver en olie werd vanaf 1963 door Indonesie militair bezet en gekolonialiseerd. De opbrengsten gaan naar Jakarta. Papua is het armste land van Zuidoost-Azie. Toen de militairen in mei 1963 naar West-Nieuw-Guinea kwamen, begon direct de diefstal van waardevolle producten. Volgens pater Frans Lieshout (1935-2020), werkend in Papua tussen 1963 en 2019: ''Vooral de manier waarop de Indonesiers binnenkwamen trof mij destijds. Ze wekten de indruk van een troep rovers '' Van alles werd meegenomen, opgestuurd met de boot naar Jakarta. Overal waren brandstapels van Nederlandse boeken en archieven.

Jakarta/Java bezit Papua. Het is alleen maar lastig dat er ook nog een volk woont, misschien nog maar een miljoen van hen. Het wordt door militairen ''bestuurd''.

Na de soevereiniteitsoverdracht van 1949 voerde de beroemde generaal Abdul Harris Nasution (1918-2000) voor het leger de gedachte van Dwifungsi in: besturen en voor veiligheid zorgen. Dat was een overblijfsel van de koloniale tijd en het republikeinse verzet daartegen tussen 1945 en1949. Deze Dwifungsi geldt voor heel Indonesie en in Papua wordt er met harde hand gehandhaafd. Van mensenrechten, vrijheid voor journalisten en openbaarheid van bestuur is geen sprake. Mobiele internetverbindingen worden geregeld uit de lucht gehaald, ook afgelopen weken. Papua en Indonesie kennen duizenden politieke vluchtelingen, velen verdwenen.

volkerenmoord

Duitsland erkende kortgeleden de massaslachting van Duitse koloniale troepen tussen 1904 en 1908 in hun voormalige kolonie Namibië officieel als genocide, de zogenaamd vergeten genocide van de twintigste eeuw van tienduizenden Namibiërs. Afrikaanse landen, ooit zuchtend onder de dwang van kolonialisering en enkele Melanesische staten (een grote eilandengroep in de Stille Oceaan waartoe ook Nieuw-Guinea behoort) vroegen in het verleden al om aandacht voor de Papoea’s. Ook zij beoordeelden de Indonesische praktijk als kolonialisering en volkerenmoord (vergelijkbaar met de indianen in Amerika en de aboriginals in Australië).

In de laatste decennia worden verschillende landen geboycot, naar mijn mening om minder zwaarwegende reden dan voor Indonesië gelden. Is racisme van bruin naar zwart (van Javanen naar de Papoea’s) minder ernstig dan dat van blank/wit naar bruin of zwart? Multatuli’s Gordel van Smaragd veranderde in een Gordel van Ellende voor dat prachtige gebied, maar zijn de overgebleven Papoea’s nog te redden?

zelfbestuur

De Amerikaanse president Roosevelt en de Engelse premier Churchill stelden op 30 mei 1942 dat de soevereine gelijkwaardigheid van de volkeren verzekerd diende te worden. ‘Onze overwinning moet de bevrijding voor alle volkeren met zich meebrengen en de eerbiediging van het recht van alle volkeren om de vorm van bestuur te kiezen, waaronder zij willen leven. Bij volken aan wie het zelfbestuur met geweld is ontnomen, moet dit hersteld worden.’ Laten we voor de Papoea’s met het laatste beginnen en dit koppelen aan het direct ‘ontmilitariseren’ van Papua en een bestuur instellen onder internationaal toezicht.

De VS en ook Nederland, dat niets doet om Indonesië aan te klagen, moeten zich schamen voor hun politiek ten aanzien van de Papoea’s, maar ze hoeven niet zoals de Duitsers alsnog een eeuw te wachten met de erkenning van de genocide van de Papoea’s. <

https://www.nd.nl/opinie/opinie/1041191/de-gordel-van-smaragd-veranderde-in-een-gordel-van-ellende-zijn