https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5348214/west-papoea-oranjefans-wk-qatar-indonesie

21 november 2022 13:36

Oranje

 

Compleet oranje versierde straten, volle kroegen en campings. In Nederland is er dit jaar minder enthousiasme voor het WK dan tijdens voorgaande edities. Toch hoeft de Oranjeselectie niet in het hemd te staan, want vanuit het Indonesische West-Papoea wordt volop gejuicht voor Oranje.

 

Een lange stoet scooterrijders in oranje kleding, met Nederlandse vlaggen en Wolter Kroes die uit de speakers klinkt. Op het Indonesische eiland West-Papoea zijn Oranjefans al het hele weekend in de weer met het WK. De Nederlandse Daan Goppel woont momenteel op West-Papoea en hij ontmoet uitzinnige Oranjefans.

"De mensen hier zijn, anders dan in de rest van Indonesië, erg gesteld op Nederland", vertelt hij tegen Editie NL. "De Nederlanders zijn hier langer gebleven dan in andere delen van Indonesië en hier hebben de ze een positieve indruk achtergelaten. Zo hebben ze hier gezorgd voor goed onderwijs."

Omdat Indonesië zelf niet zo goed is in voetbal kiezen de inwoners hier een ander land uit om voor te juichen. "Zo zijn er bijvoorbeeld fans van Brazilië, omdat ze zich herkennen in het uiterlijk van de Brazilianen. Ook zijn er fans van Duitsland omdat hier ooit twee Duitse zendelingen geweest zijn, maar de grote meerderheid is voor Nederland."

En dus rijdt er al het hele weekend een Oranjestoet over het eiland. Compleet met het Nederlands volkslied dat door de speakers klinkt, afgewisseld met Viva Hollandia van Wolter Kroes. "Ze noemen het hier een konvooi. Duizenden fans gaan de weg op en langs de kant staan mensen te zwaaien met de Nederlandse vlag. Het is hier echt een fenomeen."

Mensen juichen omdat ze van voetbal houden of omdat ze een politiek statement willen maken. Want ook al is Indonesië al jaren onafhankelijk, toch ligt het nog altijd gevoelig legt historicus Hans Goedkoop uit. "West-Papoea wordt vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta stevig onderdrukt. Mensen die daar wonen worden gezien als minderwaardig. Ze zijn minder goed opgeleid en dat houdt Jakarta graag zo."

De Nederlanders zijn eerder weg gegaan uit Indonesië dan uit West-Papoea. "Mensen uit West-Papoea hebben daar een goed gevoel aan overgehouden want de Nederlanders hebben erg hun best gedaan om het goed te doen daar."

Bijvoorbeeld door beter onderwijs te organiseren. "Dus dat de mensen in West-Papoea voor Nederland zijn is niet alleen uit sympathie voor Nederland maar ook antipathie voor Jakarta. Het is een versluierd politiek protest."