https://www.volkskrant.nl/buitenland/driehonderd-mensen-bedolven-bij-aardverschuiving-in-papoea-nieuw-guinea~b56cb70b/

 

Meer dan 300 mensen en ruim 1.100 huizen zijn bedolven onder een enorme aardverschuiving die een afgelegen dorp in het noorden van Papoea-Nieuw-Guinea heeft verwoest. Doordat ook toegangswegen zijn bedolven worden reddingsoperaties ernstig gehinderd.

Dat maakte een Papoea-Nieuw-Guineese krant zaterdag bekend. Gevreesd wordt dat honderden mensen zijn omgekomen bij de aardverschuiving, die plaatsvond in de provincie Enga, ongeveer 600 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Port Moresby. De gouverneur van de provincie, Peter Ipatas, spreekt tegenover persbureau AFP van een ‘ongekende natuurramp’.

De Australische hulporganisatie Care Australia zegt dat het vrijmaken van de wegen nog lang zal duren, en dat reddingsoperaties hierdoor ernstig bemoeilijkt zullen worden.

Australische media melden zaterdag dat vier lichamen waren geborgen, nadat reddingsteams het dunbevolkte gebied hadden bereikt. De aardverschuiving heeft de snelweg geblokkeerd, waardoor het gebied alleen met helikopters is te bereiken, aldus de omroeporganisatie.