https://nos.nl/artikel/2531917-rebellen-doden-nieuw-zeelandse-piloot-in-papoea

NOS Nieuws

Rebellen hebben in de Indonesische provincie Papoea een Nieuw-Zeelandse piloot gedood. De helikopter van een Indonesisch helikopterbedrijf werd bestormd toen de piloot in een afgelegen gebied landde. Volgens de lokale politiechef waren er zes passagiers aan boord, onder wie twee kinderen. Zij bleven ongedeerd.

De volwassen passagiers aan boord zijn gezondheidswerkers. Nadat de helikopter was geland, werden de passagiers en de piloot volgens de politie door separatisten gedwongen om uit te stappen. Vervolgens werd de piloot gedood en werden de helikopter en het lichaam van de piloot in brand gestoken.

Onafhankelijkheid

Al jaren strijden separatisten in het gebied voor onafhankelijkheid van Indonesië, het land dat de macht er overnam toen Nederland in 1963 vertrok. Daarbij vallen soms ook doden.

De rebellengroep houdt al sinds februari vorig jaar een andere Nieuw-Zeelandse piloot gevangen. Een woordvoerder van de groepering liet toevallig gisteren weten dat er plannen zijn om hem snel vrij te laten.

Correspondent Zuidoost-Azië Mustafa Marghadi:

"De politie zegt nog in het duister te tasten over het motief. Vooral omdat dezelfde onafhankelijkheidsbeweging al anderhalf jaar een andere Nieuw-Zeelandse piloot gijzelt, Philip Mehrtens, en had aangekondigd die vrij te laten. Dus waarom leden van dezelfde groep deze andere piloot direct hebben doodgeschoten, is vooralsnog een raadsel.

Of dit gevolgen heeft voor de vrijlating van Mehrtens is nog onbekend. De Indonesische autoriteiten geloven er in elk geval niks van dat hij wordt vrijgelaten. Die noemen de aankondiging van de vrijlating van Philip Mehrtens propaganda. Daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar wat er vandaag is gebeurd, zeggen zij."