https://www.volkskrant.nl/buitenland/separatistische-papoea-s-doden-nieuw-zeelandse-helikopterpiloot~b2ed2dbb/

Separatisten in Papoea hebben een Nieuw-Zeelandse helikopterpiloot doodgeschoten. De piloot werd gedood nadat hij zijn helikopter aan de grond had gezet. De vier passagiers zijn volgens de Indonesische politie in veiligheid.

Michel Maas 5 augustus 2024, 21:20

Het incident vond plaats in het geïsoleerde bergland van het district Alama. Glen Malcolm Conning (50) werd gedood toen de gewapende leden van een seperatistische rebellengroep probeerden alle inzittenden van de helikopter gevangen te nemen. Vervolgens hebben ze volgens de politie het lichaam van de piloot in de helikopter gelegd en deze in brand gestoken. De passagiers – twee gezondheidswerkers en twee kinderen – zouden zijn vrijgelaten. Een woordvoerder van de onafhankelijkheidsbeweging OPM (Organisatie Vrij Papoea) kon het bericht van de Indonesische politie maandag niet bevestigen.

De actie zou zijn uitgevoerd door leden van de TPNPB (‘Strijders van het Nationaal Bevrijdingsleger van Papua’), de gewapende arm van de OPM. Volgens de politie zou het om dezelfde groep gaan, die anderhalf jaar geleden een andere Nieuw-Zeelandse piloot, Phillip Mehrtens, heeft gevangengenomen.

Ontvoering Mehrtens

Mehrtens wordt al sinds 7 februari 2023 gegijzeld. Hij werd ontvoerd kort nadat hij met een klein propellervliegtuig op een landingsstrip in het ruige berggebied bij Nduga was geland. Hij moest daar enkele passagiers afzetten. Sindsdien zijn enkele video’s met hem verschenen, onder meer met Kerst vorig jaar, waarin hij vertelde dat het goed met hem ging en waarin de opstandelingen, in ruil voor Mehrtens’ vrijlating, besprekingen eisten over de onafhankelijkheid van Papua. Piloten zouden door hen gezien worden als ‘spionnen’ van Jakarta.

Een paar keer werd aangekondigd dat Mehrtens zou worden vrijgelaten. Dat kwam er steeds niet van, volgens OPM-woordvoerder Sebby Sambom omdat Indonesië en Nieuw-Zeeland weigerden rechtstreeks met de rebellen te praten. Vorige week kwam het bericht dat Mehrtens nu echt snel zou worden vrijgelaten. Wanneer en waar dat zal gebeuren is nog niet bekendgemaakt.

Onafhankelijkheid

Papoea’s voeren al tientallen jaren op beperkte schaal een gewapende strijd voor onafhankelijkheid. Papoea was vroeger de Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea. Nadat de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië in 1949 werd getekend, bleef alleen Nieuw-Guinea Nederlands bezit. Onder grote druk van de Verenigde Naties werd het gebied in 1962 opgegeven door Nederland en ingelijfd bij Indonesië. Dat land regeert sindsdien over de ertsrijke provincie Papoea (nu opgedeeld in zes provincies) als een bezetter.

De gewapende strijd beperkt zich grotendeels tot de ontoegankelijke bergen en oerwouden. Sinds 2018 is de strijd wel aanzienlijk heviger geworden, deels omdat de rebellen de hand hebben weten te leggen op betere wapens.

Over de auteur
Michel Maas is buitenlandredacteur van de Volkskrant. Eerder was hij correspondent in Oost-Europa en Zuid-Oost Azië.